2019-05-01T10:16:06+02:00 1. маја, 2019. 10:15 |

Пожаревачки социјалисти одали почаст Васи Пелагићу

У сећање на Васу Пелагића, српског учитеља, лекара и борца за социјалну правду, човека који је међу првима организовао прославу Празника рада пожаревачки социјалисти положили су, у јутарњим сатима, венац на спомен обележје Васи Пелагићу у градском парку. 

На овај начин они су традиционално, 1. маја, подсетили на дело борца за социјалну правду и политичку равноправност, национално, социјално и економско ослобођење.

Владимир Петровић

Пелагић је учествовао у босанско-херцеговачком устанку  1875. године, а након тога покушава у Србији да развије социјалистичке идеје због чега је протеран у Румунију и Бугарску. Грађани неких српских вароши  1891. године званично су, од српске Народне скупштине, тражили да се Пелагић врати у Србију. Због свог слободног става био је трн у оку режиму у Србији. Јавно је рашчињен, затваран у лудницу и осуђиван на затвор. За Пожаревац га вежу две последње године живота које је  је провео у пожаревачком затвору „Забела“,  где је и  умро 25. јанауара 1899. године.

Окупљенима је празник честитао председник ГО СПС Слободан Јовић, а о Васи Пелагићу говорио је члан Градског већа Владимир Петровић који је истакао да се Пелагићев лик и дело  не смеју заборавити јер означавају слободну мисао, идеју о једнакости, право на слободу говора и вечиту борбу да правда и истина не остану у оковима.

-Васа Пелагић је зачетник идеје српске социјалистичке мисли и зато је с правом назван народним учитељем. Његово име је ушло у све наше уџбенике историје због дела које превазилази време у којем је живео и радио јер је за време живота много страдао, баш због онога што ми данас славимо код њега, а што су политички противници осуђивали. Оно шти Васа представља је слобода. Слобода мисли, слобода живљења и сво страдање да би се достигао тај узвишени циљ. Као народни учитељ оставио нам је идеју да у тешким временима треба истрајати и својим политичким противницима доказати да право на слободу нема алтернативу, рекао је Петровић.

Пригодне песме крај спомен обележја прочитао је књижевник Драгиша Живадиновић.

                                                                                                                                                                Р.Н.