2021-01-28T14:53:06+01:00 28. јануара, 2021. 14:53 |

Пожаревцу још једна титула за најхуманији град

У свечаним салонима Градског здања у Пожаревцу, у организацији Института за трансфузију крви Србије, Граду Пожаревцу уручено је једанаесто признање за најхуманији град у Србији у области добровољног давалаштва крви.  Црвеном крсту Пожаревац уручена је и дијамантска плакета за Зимску и Летњу кампању, а привредним друштвима из Костолца и Дрмна плакета за допринос у организацији акција добровољног давања крви.

Испред Организације  Црвеног крста Пожаревац присутне је поздравио секретар Саша Обрадовић који је истакао да је овај дан важан за Пожаревац,  али првенствено за добровољне даваоце крви.

-Ово признање има посебну тежину у години коју је обележила пандемија корона вируса и смањење свих друштвених активности. Ово је само потврда да у нашем граду живе најхуманији и најплеменити људи са великим срцем, рекао је Обрадовић,  истакавши да су изузетан допринос акцијамна дали радници копова и термоелектрана,  као и издвојених костолачких предузећа.

-Признање за најхуманији град је признање за све наше добровољне даваоце. Желим да им се захвалим што су у 2020. години нашли времена да дају крв и спасили на хиљаде живота, рекао је Обрадовић.

Пожаревац је апсолутни шампион у Зимској и  Летњој кампањи, коју традиционално организује Институт за трансфузију крви Србије. У Зимској кампањи 597 грађана Пожаревца добровољно је дало крв, а у летњој њих 1. 072 .

Број прикупљених јединица крви у Пожаревцу током 2020. био је само 10 посто мањи  у односу на 2019. годину.

Градоначелник Пожаревца Саша  Павловић, истакао је да је једанаеста награда коју заредом добија Пожаревац добијена у години када је хуманост доказала да нема цену.

– Управо они, сјајни Пожаревљани, који већ деценију поносно освајају награду за најхуманији град, са највећим бројем давалаца крви у односу на број становника чине град посебним. Драго ми је када Пожаревац  повезују са Милошем Обреновићем, Миленом Павловић Барили, Љубичевским коњичим играма и свим оним личностима који су својим достигнућима прославили име града. Желим јасно да поручим да ћемо се и у овој трци увек такмичити,  у борби за ову титулу нема поражених, већ само оних који побеђују, рекао је Павловић.

Детаљније у недељнику „Реч народа“ који ће се на киосцима наћи 2. фебруара