У понедељак, 26. децембра, у Галерији Завичајног музеја отворена је гостујућа изложба „Тајна мермера –ARCANUM LAPIS“  из Народног музеја Пожаревац.  

На изложби су представљени конзервирани споменици из лапидаријума и камена пластика из античке збирке Народног музеја Пожаревац. Изложен је 31 предмет, портрети, иконе и скулптуре мањих димензија, а на постерима су представљени споменици који се налазе у лапидаријуму Музеја. 

Лапидаријум, смештен у дворишту Музеја, саставни је део античке збирке Народног музеја Пожаревац. Споменици изложени у лапидаријуму пожаревачког Музеја, богати су фигуралним представама израђеним у дубоком и плитком рељефу. Приказане су сцене са различитим иконографским садржајима, божанства, генији, митолошке сцене, оружје, Трачки коњаник, Атис, вегетабилни орнаменти, портрети покојника, посуђе, различите животиње…

Изложбу су отвориле директорка музеја Жаклина Перић и ауторка изложбе Теодора Бранковић, виши кустос археолог.  За посетиоце изложба је отворена до 17. марта 2023. године.

Share.

Comments are closed.

Skip to content