2021-04-04T09:16:50+02:00 4. априла, 2021. 09:16 |

Пожаревљанин, сведок мартовских демонстрација (Објављено 27. марта 1981)

 Фотографија четворице мотоциклиста – учесника двадесетседмомартовских демонстрација 1941. године у Београду симбол је догађаја од пре 80 година који су променили историју Србије. Својевремено се о личностима на мотору доста писало и говорило па је јавност тако сазнала да су двојица са слике страдали у револуцији, да је човек са заставом који стоји на мотору Александар Цветковић, фризер који је после рата живео у Нишу, а да је мотор возио Маловић, после рата становник  Београда…

         Интересантно је да се на овој историјској фотографији која је обишла свет и много пута била  репродукована, случајно налази и један Пожаревљанин. То је човек са сивим шеширим широке тамне траке у предњем реду посматрача, десно од возача. Реч је о Милошу Фелдићу, ондашњем трговачком помоћнику у мануфактурно-галантеријској радњи Михајла Јаношевића из Пожаревца. Милош је тога дана, 27. марта 1941. године дошао у Београд по позив за војну вежбу и доспео до Теразија где су се одвијале демонстрације против Тројног пакта.  

        По објављивању фотографије одмах је на њој препознао себе. У разговору за „Реч народа“ поводом 40 година од ових демонстрација, Милош  је поред осталог рекао и ово:

       „Мислим да ми из публике нисмо битни, важни су ови људи који су директни учесници у тим историјским догађајима.“

       Оно што се касније у животу Милоша Фелдића, човека из позадине догађало, и те како је било везано за те догађаје.   

       „После краткотрајног априлског рата и слома старе Југославије, из Пожаревца сам одведен у немачко заробљеништво. Тешко сам се повредио на раду и пошто сам се трудио да рана не зарасте, међународна лекарска комисија прогласила ме је изгубљеним случајем. Тако сам се вратио у Пожаревац. На те тешке дане увек ме подсећала велика рана на левом рамену, испричао је Фелдић 1981. године за читаоце „Реч народа“. 

                                                                                                                                                                           Д.Ф.