Војска Србије позива све девојке и младиће узраста од 19 до 30 година, да се пријаве за добровољно служење војног рока.

            Јавни оглас за пријављивање је стално отворен, а сви заинтересовани могу се пријавити током целе године, путем еУправе, на шалтерима Поште Србије, или у центрима Министарства одбране у матичним градовима или општинама. Постоје четири војна рока – мартовски, јунски, септембарски и децембарски.

            Услове које кандидат мора да испуни су: да је држављанин Републике Србије, да се против њега не води кривични поступак, односно да није правоснажно осуђиван за кривично дело за које се гони по службеној дужности, да није осуђиван на казну затвора у трајању дужем од шест месеци и да је здравствено способан за војну службу.

Потпуковник Милан Јанковић

            Будући полазници би требало да се определе у ком роду, служби, врсти и специјалности желе да служе војни рок, а све то, према речима потпуковника Милана Јанковића, зависи од школске спреме, знања и вештине које поседују, али и оцене њихове психофизичке способности.

            -Добровољно служење војног рока траје шест месеци, а сви кандидати, по његовом завршетку, могу да наставе да раде као војници по уговору и буду у сталном радном односу. Кандидати током добровољног служења војног рока примају месечну плату. Обезбеђени су им, између осталог, храна, смештај, војна одећа и обућа. У последње време, за добровољно служење војног рока пријављује се више девојака него мушкараца, рекао је Јанковић и додао да након шестомесечног војног рока, полазници, уколико желе, одлазе у један од три центра за обуку војске, у Сомбор, Ваљево и Лесковац.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content