У Основној школи „Доситеј Обрадовић“ поводом кампање „Октобар, месец правилне исхране“, Савет за равноправност полова Града Пожаревца и Завод за јавно здравље Пожаревац пригодним програмом представили су малишанима основе и значај правилне исхране. Циљ акције је наглашавање утицаја правилне исхране на здравље људи. Ово је посебно битно, с обзиром на податак да четвртина светске популације пати од прекомерне тежине, док око 15 милиона људи болује од хроничне потхрањености.

            -Савет је током целе године радио на унапређењу здравих стилова живота. Планиране су и акције едукативног спорта код жена, спровођење едукације код деце о вршњачкој медијацији и основама ненасилне комуникације, обележавање 16 дана активизма борбе против насиља над женама, као и подела новогодишњих пакетића, казала  је Марија Јовановић, заменица председника Савета за равноправност полова Града Пожаревца.

Лекар Завода за јавно здравље Пожаревац Саша Дражиловић истиче да правилна исхрана много може да утиче на здравље популације.

            -У времену у којем живимо много су заступљене хроничне болести, као што су  шећерна болест, повишен крвни притисак, инфаркт, шлог, гангрена… Те болести правилном исхраном јако добро могу да се спрече. Акценат је на томе да се спречи закишељавање организма које настаје када се претежно користи храна животињског порекла и зато је неопходно форсирати воће и поврће, јер се тада ситуација у организму мења ка алкалози, а то је гарант доброг осећања, доброг функционисања, доброг здравља и дуговечности, нагласио је др Дражиловић.

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content