2021-01-07T12:23:08+01:00 7. јануара, 2021. 12:23 |

Право време за хуманост и доброту

КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА „БОСИЉКА БОСА ПАВЛОВИЋ“ ПОЖАРЕВАЦ

Коло српских сестара Пожаревац је добротворно и културно – просветно удружење жена основано 3. фебруара 1905. године. Прва председница по којој Удружење данас носи име је Босиљка Боса Павловић.

Након четири деценије, 11. јануара 1992. године обновљен је рад  чланица и данас је ово Удружење једно од активнијих на овим просторима.                                                   НОВЕ МОГУЋНОСТИ ДОБРОЧИНСТВА 

     И поред тешке епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом, чланице Кола настоје да одрже своју хуману мисију. Председница Кола др Јасмина Живковић, истиче да су њихове активности у години пандемије морале бити редуковане и прилагођене ситуацији.

Др Јасмина Живковић

     -Трудиле смо се да наш основни, хуманитарни програм реализујемо према плану усвојеном на Скупштини. Почетком марта представиле смо део традиционалног културног програма, путем изложбе ручних радова чланица и пројекта „Плава птица“ у емисији РТС-а „Шареница“. Иако је било ванредно стањe, за Васкрс смо успеле да обрадујемо један број социјално угрожених људи тако што смо их посетиле и поделиле пакете. Наше чланице, сараднице и пријатељице су допринос борби против ширења епидемије дале шивењем  памучних заштитних маски, које смо поклониле пожаревачкој болници, у првим месецима епидемије. Такође, у току ванредног стања, посредством јутјуб канала Центра за културу Пожаревац, приказан је документарни филм „Године доброте“ о пожаревачком Колу и о првој председници Кола Босиљки Павловић, „Нана Боси“. Имале смо ту част да и на телевизији Српске православне цркве „Храм“ прве представимо наш рад, историјат и мисију, након чега је отпочео циклус промоције кола српских сестара у Србији, у оквиру емисије „Разговорник“. Своје ручне радове из збирке Кола, као и умеће у справљању традиционалне хране ове године приказале смо на „Пихтијади“ у Осипаоници. Посебно бих истакла да смо угостиле чланице Кола српских сестара из Бања Луке у оквиру поклон – путовања до манастира Тумане и Заова, каже председница Живковић.

     Подсетимо да је ове године на Светосавској академији у Центру за културу, Актив директора основних и средњих школа Пожаревца доделио Колу српских сестара „Босиљка Боса Павловић“ захвалницу поводом 27. јануара – Дана духовности, за подршку реализацији образовно-васпитних активности основних и средњих школа.

Са обележавања крсне славе Мала Госпојина

ПОДРШКА ГРАДА И КОЛЕКТИВА

      Подршку раду Коло српских сестара у Пожаревцу има и у локалној самоуправи. Као невладина организација у прилици је да конкурише за дотације, средства из буџета.

      – Без помоћи Града Пожаревца не бисмо могле да у потпуности да реализујемо наш програм рада. Ове године су нам одобрена два важна пројекта, један од њих се односи на помоћ у роби најстаријим и најсиромашнијим породицама за Божић и Васкрс. Редовно посећујемо и домове старих у Кучеву и Смедереву где се налазе штићеници Центра за социјални рад Пожаревац, те и њих обрадујемо даровима. Ове године су нам у оквиру тог пројект одобрена и средства за помоћ Народној кухињи Црвеног крста. Била је идеја да појачамо оброке корисницима око Васкрса, али то није било изводљиво, тако да ћемо та средства искористити око Божића, у договору са Црвеним крстом. 

Подела пакета сиромашнима за Васкрс       

Донирање маски Општој болници Пожаревац

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       -Други наш пројекат се односи на помоћ најмлађим суграђанима, пре свега онима из породица скромнијег имовног стања и социјално незбринутим. Помажемо куповином школских уџбеника и прибора углавном штићеницима нашег удружења у основним школама од четвртог до осмог разреда, каже наша саговорница. 

       Чланице Кола имају велику улогу и када је у питању помоћ породицама са троје и више деце.

       -На основу сазнања које добијамо од овлашћених служби о породицама са троје и више деце, посећујемо те породице, обрадујемо их поклонима. 

       Поред Града, подршку нашим активностима пружају и колективи: ЈП „Топлификација“, ПД „Георад“ Дрмно, „Минел Еним“ Смедерево и „Дунав осигурање“. Такође, бескрајну захвалност упућујемо колективу Фондације Миленин дом и управници Љиљани Дабић за подршку и промоцију рада нашег Удружења који је у блиској вези са породицом Павловић, објашњава др Јасмина Живковић.

        Коло је и ове године у својим просторијама скромно обележило крсну славу, Малу Госпојину. Такође, годинама је ово Удружење колачар славе у цркви Свете Петке, па славско послужење за вернике,  припремљено од чланица Кола, није изостало.

                                                                        СВЕТОСАВСКИ БАЛ

        Једна од вишегодишњих активности Кола српских сестара је организација Светосавског бала. Године 1993. је тадашња управа Кола прихватила иницијативу групе грађана да се у Хотелу „Дунав“ организује хуманитарни  Светосавски бал и од тада традиција траје. 

       –Ове године је одржан 27. по реду Светосавски бал. У време када је прихваћена идеја једне групе наших суграђана да организујемо Светосавски бал, није било неких великих прослава и обележавања Дана Светог Саве у Србији те је Коло српских сестара, не само када је Пожаревац у питању, већ и други градови, међу првима обележило Савиндан, односно вратило међу грађане прославу овог празника. Ове године смо имали срећу да пре почетка епидемиолошке ситуације обавимо све припреме и организујемо изузетно успешан Светосавски бал уз помоћ пријатеља Кола Предрага Перенчевића и удружења који нас подржавају. Захваљујући прикупљеним средствима у форми добровољих прилога, помогли смо двема нашим суграђанкама у лечењу, истиче др Јасмина Живковић.

                                                                 СТИШКА ПОСНА ТРПЕЗА 

       Прва изложба посне хране у Пожаревцу приређена је 1994. године на иницијативу др Петра Стануцевића и Подружнице Српског лекарског друштва у Пожаревцу. Тада је у некадашњем Дому Војске, Коло српских сестара Пожаревац, припремило сто са традиционалним посним јелима. Пар година касније учествовало је на сличној манифестацији организованој у Костолцу од стране ЕПС-а. Стицајем околности, ова врста манифестације у Пожаревцу није приређивана све до 2008. године, када су чланице Кола дошле на идеју да оживе посни сто под називом „Стишка посна трпеза“.

       – Због актуелне епидемиолошке ситуације, нисмо у могућности да добротворну изложбу посне хране организујемо на традиционални начин. Прилагођавајући се условима одлучиле смо се за виртуелну радионицу „Стишка посна трпеза”. Сви рецепти биће штампани у посном кувару Кола, који је у припреми, а видео прилози и фотографије биће уврштени у заједничку виртуелну изложбу, односно видео прилог који ће бити доступан јавности, рекла је председница Живковић.

                                                                                                                                                                            И.Р.