2021-09-15T14:41:48+02:00 15. септембра, 2021. 14:41 |

Празник српског јединства

На прошле године установљеном празнику, Дану српског јединства слободе и националне заставе, у Пожаревцу је одржан помен и положени су венци крај Споменика српском војнику. За празник је изабран 15. септембар јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт.

Саша Павловић и Предраг Мијатовић

Помен је служио отац Душан, а венце су крај споменика положили представници Града Пожаревца, полиције, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године, Удружења потомака ратника, СУБНОР-а и градских одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

Подсећајући на славне и тешке дане Првог светског рата, борбу за пробој Солунског фронта, Србислав Стојановић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова је између осталог, рекао:

Србислав Стојановић и Биљана Андрејић

-Данашњи дан, 15. септембар, остаће уписан у историју Србије као један од најзначајнијих датума. На исти дан 1918. године из више хиљада артиљеријског оруђа и оружја почела је припрема иза које је уследио муњевити напад српске пешадије. У року од 45 дана ослобођена је цела Србија. Почетком новембра престолонаследник Александар је ушао у разрушени Београд и отпочео је неки нови живот. Све оно што се дешавало тада остаје уписано у нашу историју. Наши преци, Пожаревљани чија су имена овде уклесана су дали свој историјски допринос решавању Првог светског рата. Иза тога следило је стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Чињеница да то што је Србија преживела у Првом светском рату не може да се мери ни са чим, нити са икаквим трагедијама других народа. Нажалост, савезници  из онога времена су данас окренули своје интересе према другима и ми се осећамо као да смо на ветрометини. Без обзира на све, морамо да се поуздамо у речи наше химне Боже правде, да се поуздамо у правду јер знамо да је истина на нашој страни.

 О значају пробоја солунског фронта као историјског датума говорила је професорка Пољопривредне школе Душица Пантовић, а стихове песме Милана Ракића „Наслеђе“ говориле су ученице Милица Миловановић и Тијана Весић.

                                                                                                        Д. Д.