„Српском драмом“ Трстеничког позоришта и Драмског атељеа „Вук Караџић“ у Грабовцу, вечерас ће на Великој сцени Центра за културу Пожаревац по деветнаести пут бити подигнута завеса Аматерских глумачких свечаности „Миливојев штап и шешир”. Такмичарски део наставља се сутра  комадом „Чудо у Шаргану“ који је за сцену редитељски поставила Андријана Симовић. Ово дело Љубомира Симовића заједничким снагама извешће глумци Удружења „Пркос“/Театар „Инат“ и Културног центра „Златибор“. Сутрадан ће се пред поштоваоцима драмског аматеризма наћи глумачки ансамбл Српског културног центра „Стеван Сремац“ у Сенти комадом Александра Поповића „Развојни пут Боре шнајдера“. Редитељски печат представи ставио је Дејан Цицмиловић.

Четврте вечери препознатљивог Такмичења  варошких позоришта Србије биће изведен „Отац“ по тексту Аугуста Стриндберга у виђењу редитељке Драгане Данде Стојановић. Реч је о представи којом се представљају аматери града домаћина, док у петак 24.фебруара на сцени Центра за културу Пожаревац гостују глумци Позоришта „Поетски театар“ Обреновац. Превођени редитељским виђењем Александра Тадића, они ће се публици и жирију представити комадом Радоја Радосављевића „На точковима“ који је последњи у овогодишњем такмичарском низу.

Жири ће по сваком одиграном комаду бирати глумца вечери коме припада реплика Миливојевог штапа, а свеукупног победника ће у суботу 25. фебруара, из круга до тада награђених изабрати најбољег драмског актера Свечаности. Глумац или глумица овом приликом осваја и Миливојев шешир, те комплетирајући награду постаје лауреат  Аматерских глумачких свечаности „Миливојев штап и шешир” 2023.године. Потом ће у  част најбољег, чланови Позоришта Центра за културу Мало Црниће извести комедију „Др“, победничку представу прошлогодишњег пожаревачког Фестивала „Живка Матић“ редитељке Невене Ракочевић.

У оквиру пратећих програма, верна позоришна публика има прилику да до суботе 25. фебруара у холу Центра за културу Пожаревац погледа вредну и занимљиву изложбу  фотографија „Позоришни портрети“ аутора Бојана Николића. Реч је о више десетина фотоса професионалних и аматерских драмских стваралаца непосредно на сцени,  који су од 2010. својим учешћем оплеменили фестивале „Живка Матић“ и „Миливојев штап и шешир“, Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ као и „Виминацијум фест“. Како је изложба настала 2021. године, у питању је допуњена поставка.

Још један сегмент који прати 19. Аматерске глумачке свечаности „Миливојев штап и шешир” је позоришна представа за најмлађе „Мајстор Марио снове остварио“. Поштујући најмлађу публику, организатори ово гостовање Позориштанца „Јеленица“ приређују у суботу 25. фебруара у 12,00 часова.

Сегмент из комедије “Др” која ће бити изведена у част победника

Почетак свих такмичарских представа овогодишњег надметања Варошких позоришта Србије је у 20 сати, док се улазници могу купити у билет сервису Центра за културу Пожаревац.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content