Буџет Општине Голубац за 2023. годину износи 454 милиона динара, од чега ће 200 милиона бити усмерено на инвестиције, како наводи председник Општине др Небојша Мијовић:

  • Биће то пројекти у области водоснабдевања, путне инфраструктуре, канализационе мреже, изградње и санације спортских терена и црквених храмова… Поменутим износом од 200 милиона нису обухваћени пројекти прекограничне сарадње и неки други програми који се спроводе уз подршку Републике. Такав је случај са пројектима прекограничне сарадње за које јавни позив траје до 15. јануара 2023, објашњава председник и наставља:

 За инвестиције из буџета 200 милиона 

  • Др Небојша Мијовић

    Настојаћемо да средства из буџета за инвестиције у износу од 200 милиона равномерно распоредимо по месним заједницама општине за асфалтирање локалних путева и улица, за изградњу и реконструкцију водовода и бунара, за учешће у поправци нисконапонске мреже

  • Конкретно, планирамо да реконструишемо постојећи канализациони систем у Голупцу у дужини од 2 километра са изградњом постројења. У оквиру пројекта „Чиста Србија“ биће започети радови на изградњи 61 километра канализационе мреже у селу Винци, истоименом викенд насељу, Дворишту, Усију, Голупцу и манастиру Тумане. У свим овим насељима, поред канализације биће рађени централни и секундарни водови и пострoјења за пречишћавање  воде, каже председник.

Како развој туризма остаје приоритет то ће се значајна средстава издвајати за програме који подстичу просперитет ове области. Неће, међутим бити запостављене и остале потребе грађана као што су на пример потребе за културом. 

  • У центру Голупца реконстуишемо једну стару зграду коју смо откупили с циљем да је претворимо у музеј. Тај објекат значиће много не само нашим суграђанима већ ће бити веома привлачан и за бројне туристе који посећују наш крај. Већ неколико година настојимо да нам град буде чист и леп, у том стилу настављамо и наредне године када ћемо реконструисати централни трг и шетну зону у Голупцу.
  • Тим радовима биће обухваћена изградња новог платоа са модерном фонтаном. У плану нам је такође и обнова Bизиторског центра. Нешто што је извесно да ће Голубац добити у догледно време је и нови, модеран  хотел на марини. У припреми је техничка документација за ову инвестицију чија би изградња требало да крене почетком наредне године.
  • Било би добро да такође успемо и у намери да обновимо-уредимо простор изнад Голупца, Купе-Римско насеље и да то постане видиковац, понос нашег града који би радо посећивали, поред наших грађана и бројни туристи.

С обзиром на то да Голубац има потребе и за неким инвестицијама које превазилазе његове финансијске могућности, следи обраћање министарствима.

  • Ту пре свега мисли на започету изградњу марине у центру Голупца као и на изградњу шетно-бициклистичке стазе од Голупца до Старог града у дужини од 3,5 километра. Очекивања су да ће ресорна министарства прискочити у помоћ, Општина припрема пројекте да аплицира за потребна средства и биће задовољна уколико и фазно обезбеди реализацију ових пројеката.

Подршка Републике

Свих ових година Влада Србије и њена министарства имали су велико разумевања када је у питању суфинансирање пројеката који се односе на туристизам овога краја. Та подршка, надају се овде, неће изостати ни 2023. године. Тим пре што Голупац има податке којима доказује велику заинтересованост туриста за одмор и боравак у овом делу Србије.

Тако на пример, наводи председник, Голубачку тврђаву је 2022. године посетило 170 хиљада људи, манастир Тумане можда и милион. Верски туризам је у замаху.

Голубачка тврђава
Манастир Тумане

Овде је Дунав најшири па је и то својеврсна атракција, Голубац има најдужу шетно-бициклистичку стазу од 9 километара између Голупца и насеља Винци, а поседује и једно од највећих викенд насеља у Србији са око 3-4.000 викенд кућа и четири брдске стазе.

Голубац је јединствен још по нечему – ових дана биће постављена два прикључка за пуњење аутомобила на електрични погон, а за месец – два још два и по томе ће овај град бити први у Браничевском округу, а можда и у целом Подунављу. Оно што тренутно овде недостаје је већи број кревета у смештајној понуди. Међутим, и то ће се ускоро променити на боље. Почело се са 200 лежаја, сада их има 700, а са изградњом новог хотела биће их 1.000.

На питање да ли је овогодишњи буџет Општине био развојни или социјални др Мијовић одговара да већ неколико година уназад педесет одсто општинских средстава одлази на реализацију пројеката изградње што само по себи говори да је реч о развојним тенденцијама. Истовремено, међутим, није запостављено и спровођење социјалне политике. 

  • Доста средстава издвајамо за функционисање Центра за социјални рад преко кога грађани, који се налазе у стању социјалне потребе, остварују своја права. Годишње се за те немане издваја око 15 милиона динара. У оквиру тих мера већ неколико година спроводимо програм који поспешује раст наталитета, у питању је, наиме, помоћ мајкама које су родиле троје и више детета. Месечни износ средстава која се уплаћује тим мајкама је 25.000 динара, истиче наш саговорник.

На крају разговора, председник др Небојша Мијовић, пожелео је срећну и успешну Нову годину свим грађанима општине и позвао их на сарадњу у активностима чији је циљ да Голубац, са својим окружењем, постане још лепше и боље место крај Дунава. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content