Сагледавајући протеклу 2022. годину, председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, истиче да је акценат био на инвестицијама у путној инфраструктури и реализацији пројеката који би требало да у овом делу Србије учине живот становника квалитетнијим. У том циљу су за 2023. годину утроструча буџетска средства намењена пољопривредницима,

 • Малиша Антонијевић

  Поред асфалтирања и одржавања путева који су веома важни за наше мештане, поменуо бих још неке инвестиције као што је изградњу спортске инфраструктуре у насељу Смољинац,. Реч је о реконструкцији и доградњи свлачионице и изградњи  хидротехничких инсталација на фудбалском терену, и инвестицију у Кули – пресвлачење терена малих спортова.

 • Радило се и у области водоснабдевања: изградња, опремање и повезивање бунара за водоснабдевање у насељу Божевац, где смо успели да обезбедимо исправну воду за конзумацију, и попуна капацитета за водовод у насељу Кула. Такође, бавили смо се радовима на одржавању Дома културе у насељу Забрега и санацијом крова зграде локалне самоуправе у Великом Селу, каже председник Општине Малиша Антонијевић.

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ОПРЕМУ И ШИРЕЊЕ КАПАЦИТЕТА

Ово је мала и неразвијена општина која стреми развоју па стога посвећује велику пажњу подстицајним мерама оних делатности којима се то може и остварити, а у њиховом случају то је предузетништво и пољопривреда. Сваке године се за те намене у буџету планирају одређена средства.

 • Током 2021. године реализован је програм Локалног економског развоја којим су била предвиђена средства из буџета Општине у износу од 10.000.000 динара. Добило их је  12 предузетника у износу до 1.000.000 динара. Они су та средства искористили за куповину опреме и развој својих предузећа. Бољом опремљеношћу обезбеђују  проширење постојећих капацитета и подижу квалитет  услуга.
 • Године 2022. усвојили смо Програма локалног економског развоја за период од 2022. до 2024. године. Предвиђно је  да годишње издвајамо средства у износу од 10.000.000 динара како би економски јачали  и запошљавали незапослене. У тој намери настојаћемо да и у следећој години привучемо инвеститоре у наш крај, али акценат остаје на привредним субјектима са овог подручја које смо препознали као потенцијале развоја. Мишљења сам да приватно предузетништво уз подршку локалне самоуправе има велике шансе да допринесе развоју целокупне општине, каже председник.

Мало Црниће као пољопривредно подручје подстицајним мерама мотивише и велики број пољопривредника који овде живе и раде. Њима су у првом реду на располагању субвенције и мере подршке у оквиру Пројекта спровођења пољопривредне политике и политике руралног развоја Општине.

Овај пројекат подразумева увођење субвенционисања куповине пољопривредних машина. Поред тога, треба поменути и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта. 

У буџету за 2023. годину, утроструча су средства намењена пољопривредницима, јер се увидело да они представљају велики потенцијал општине. 

 • У разговору са пољопривредницима и Удружењем пољопривредника ,,Стиг“ дошли смо до идеје да реализујемо заједнички програма за који бисмо затражили одобрење надлежног министарства. Што се бољих услова у пољопривреди тиче напоменуо бих да настављамо са улагањима у атарске путеве. Све досадашње субвенције намењене пољопривредницима остаће и даље на снази, њима ће бити придодате и неке нове као например при куповини животиња и пољопривредних машина, где смо предвидели субвенцију у износу од 50 одсто или максимално 150.000 динара. Добра пракса – субвенционисање биће, дакле, настављена и у 2023. години, поручује Антонијевић. 

ОПРЕМАЊЕ „ЧИСТОЋЕ“

Jавно комунално предузеће „Чистоћа“, како му и сам назив каже, брине о хигијени насеља у општини. Годинама се суочавало са разним потешкоћама, почев од застареле механизације до недовољног броја запослених.

Предузеће, иначе, обавља широку лепезу послова, почевши од одношење отпада у свих 19 насеља до испоруке топлотне енергије, одржавања локалних путева и јавних површина… За квалитетан рад, поред радника требало је обезбедити и неопходну механизацију. Издвојена су средства за куповину трактора са мултифункционалном руком, комбија путара за превоз радника, ауто смећара и ауто – дизалице са платформом. У 2023. је планирана куповина канти за смеће и камиона са цистерном за воду, која би имала вишеструку намену. Треба рећи да поред Општине, средства за опремање издваја и само предузеће.

 • Наставићемо да у наредном периоду обезбеђујемо „Чистоћу“ новом механизацијом и додатном радном снагом. Циљ нам је да ово предузеће у потпуности испуњава захтеве наших грађана, да нам насеља буду што чистија и уређенија, јер здрава и уређена средина доприноси квалитету живота, истакао је Антонијевић.

У вези са питањем здраве животне средине нужно се намеће проблем депоније у овој општини браничевског округа. Тренутно се отпад из насеља одлаже на несанитарној депонији у Салаковцу. Очекује се отварање трансфер станице са рециклажним двориштем у Петровцу на Млави, која је предвиђена за делимичан третман, складиштење и претовар отпада. У вези са коначним решењем овог проблем Малиша Антонијевић каже: 

 • У изради је Локални план управљања отпадом на територији наше општине којим се предвиђа затварање несанитарних депонија. Ми се надамо да ће 2023. година бити та у којој ће се сакупљени отпад из свих 19 насеља са територије наше општине одлагати на санитарној депонији ван подручја општине.

ФЕДРАС, ОПШТИНСКИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ…

На културној мапи Србије Мало Црниће се препознаје по ФЕДРАС-у али с временом  културни живот овог поднебља обогаћују и други садржаји. ФЕДРАС је свакако број један не само што је јединствена већ и једна од најдуговечнијих манифестација у Србији нашта су Малоцрнићани веома поносни. Поред ФЕДРАС-а у последње време истиче се и Општински фолклорни ансамбл.

 • Постоји непуних пет година, основан је са циљем очувања традиције и културног наслеђа, броји око 120 чланова. То је ансамбл који поседује огромну стваралачку енергију и који промовише општину на разним манифестацијама у земљи и иностранству. Ове године је награђен Златном плакетом на Смотри фолклорних ансамбала Србије у Новом Пазару, што више него довољно говори о његовом квалитету.
 • Био бих неправедан ако не бих споменуо и директора Центра за културу Општине Мало Црниће Николу Томића који заокружује постојећу енергију и даје мотивацију свим члановима ансамбла. Јако сам поносан, како на чланове Општинског фолклорног ансамбла, тако и на чланове осталих културно-уметничких друштава јер су ти људи гарант очувања културе и традиције нашег народа. Истакао бих и Аматерско позориште ,,Бранислав Нушић“ о чијем квалитету говоре бројне награде и признања, имамо и Међународни фестивал фолклора ,,Стиг фест“, па Фестивал  дечијег фолклорног стваралаштва ,,Крени коло да кренемо“, Задовољан сам радом нашег Центра за културу, мислим да је то установа чију делатности треба подржавати и неговати.

Да Општина Мало Црниће брине о младим суграђанима потврђују подаци о средствима у буџету намењеним стипендирању и превозу ученика, помоћи родитељима… Ово је једна од ретких средина која обезбеђује стипендије не само за студенте који се налазе на основним академским студијама, већ и студентима мастер студија. Као помоћ родитељима деце финансирају се трошкови превоза ученика и основних и средњих школа. Такође, сваке године Општина обезбеди средства за куповину ауто седишта за бебе и за поклоне и књиге првацима. 

 • Године 2022. били смо посвећени и реконструкцији школских објеката. У сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима тек очекујемо велику реконструкцију у Основној школи ,,Милисав Николић“ у Божевцу, најавио је председник.

РАЧУНАМО И ДАЉЕ НА ПОМОЋ РЕПУБЛИКЕ

Како за реализацију неких важних пројеката нису имала довољно својих средстава, Малоцрнићани су се и ове године обраћали министарствима Владе која су им помагала. О  тој подршци председник Антонијевић каже:

 • Реализовали смо доста пројеката уз подршку републичких органа која се најчешће огледала у финансијској помоћи. Издвојићу неке за нас веома битне. Од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања добијена су средства за услуге социјалне заштите. Министарство рударства и енергетике доделио је средства за реализацију мера енергетске санације породичних кућа путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије. Исто Министарство нам је доделио и средства за реализацију мера енергетске санације породичних кућа путем унапређења термичког омотача, термотехничких инсталација и уградње соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде. Кабинет министра за развој недовољно развијених општина  суфинансирао је пројекат асфалтирања путева на територији општине.
 • Сматрам да смо доста одрадили ове године, да је доста добрих пројеката спроведено, очекујем да у 2023.  конкуришемо за још више средстава како би се у општини више градило и радило, наглашава председник Антонијевић уз поруку житељима општине да су планови у наредној години велики:
 • Предвиђена је изградња новог, модерног вртића и водовода. Пројектом „Чиста Србија“, у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, наставља се  инвестиционо одржавање атарских путева и улица, а биће и нових радова на објектима културе, спорта и јавне управе…  

У жељи да наше планове у заједништву остваримо, у Новој години свима желим  срећу и здравље“, поручује председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content