У свечаној сали Скупштине општине Велико Градиште  председник Општине Драган Милић и председник Скупштине Владимир Штрбац одржали су заједничку годишњу конференцију за медије. Том приликом представљени су резултати рада локалне самоуправе у години за нама и планови за наредни период.

Драган Милић

Председник Општине Драган Милић, на самом почетку напоменуо је да је задатак општине да оно што јој је природа подарила надограђује и да створи амбијент за развој туризма што, по његовом мишљењу, успешно и чини.

-Иначе, ми смо имали једну тешку годину, подсећам на корону, на рат у Украјини,  на дешавања у самој Србији и притисак који има наша земља, и у том окружењу смо и битисали и радили. Трудили смо се и успели смо, пре свега захваљујући једном заиста прегорном раду свих, читавог тима, а и одличном сарадњом са Владом Републике Србије, са председником републике, са министарствима где смо доста средстава донели у општину по тим основима, рекао је Милић. 

Милић је похвалио и рад јавних предузећа и установа, упркос скромном буџету од око 740 милиона  динара. Како је рекао, поносан је на дечји вртић који прима најмлађе већ од шест месеци и где нема чекања, на школе где ученици постижу одличне резултате као доказ улагања у образовање, на одлично здравство и Дом здравља, Библиотеку на високом нивоу, Народни музеј, Културни центар, спорт којим се бави преко 1.000 деце… градом од 6.500 становника који има три спортске хале и једну у вртићу.

 

ВОДА И ДАЉЕ ПРИОРИТЕТ

О капиталним инвестицијама и самој инфраструктури председник Милић је, као најзначајније, поменуо Стишки водовод који је завршен  и на који је у селу Курјаче прикључено 50 домаћинстава, али остаје као приоритет да прикључке добију и насеља Мајиловац и Сираково како би се свима обезбедила здрава пијаћа вода.

Међу урађеним је и полигон у Макцу, црква у Сиракову, вода у манастиру Нимник, који је уз Тумане темељ верског туризма у овој општини. Читава општина, могуће и једина у Србији, осветљена је ЛЕД сијалицама чију је реализацију помогло Министарство државне управе и локалне самоуправе, а уштеде се крећу чак до 70 одсто. Месне заједнице су саме одлучивале где ће да потроше добијена средства – најчешће за поправку сеоских путева, домове културе… па је и у Чешљевој Бари, уз помоћ општине и мештана, дом комплетно реновиран. док је у плану завршетак дома културе у Кусићу.

Асфалтирано је и доста улица и путева, углавном прилази селима – у Десину, Камијеву, Дољашници, Царевцу, Кусићу, Печаници и Љубињу те неколико улица у Великом Градишту у којима су урађени и водовод и канализациона мрежа. Најављен је наставак радова у граду и селима где је кроз јавно-приватно партнерство управљање путевима добило ПЗП „Пожаревац“.

Три милиона евра од Министарства туризма и део од општине издвојено је ове године за марину која би требало да добрим делом буде завршена до краја 2023. године, а што ће омогућити градњу хотела са четири звездице, коју започињу два инвеститора, на Шпицу од 2 хектара и 3,5 покрај тениских терена.

ТУРИЗАМ И ИНФРАСТРУКТУРА 

На самом Сребрном језеру које је приоритет за развој туризма, подсетио је Милић, завршена је шетна стаза и уређена плажа поред језера као и плаже у Затоњу, Кисиљеву и Острово како би и у тим селима мештани могли да се баве туризмом што су неки већ успешно и почели.

У оквиру планираних инвестиција, ове године потписан је уговор за изградњу једне од најсавременијих марина на Дунаву, у самој близини Сребрног језера. Ради и фабрика “Дунавка“ где је ове године изграђен систем за пречишћавање ваздуха и планирано је запошљавање још 70 радника уз улагање од преко 20 милиона евра.

-Иако је за 2023. усвојен буџет од 815 милиона динара, увек фали неки милион, каже председник. Али, и поред короне, наводи, одржане су све манифестације, сваке недеље – од јануара до децембра, а програмом су задовољни и грађани и посетиоци. На Сребрном језеру успешно је радио камп Милоша Теодосића и један нови док хала није имала слободних термина.

-Најзначајнији планови су следећи – да се прикључи гас; урађена је комплетна гасификација у општини и у преговорима смо са Србијагасом да гас дође до општине где је већ око 500 људи заинтересовано. Следећа је брза саобраћајница, наше богатство, која би до краја 2024, 2025. године требало да се пусти у промет што ће значајно допринети и развоју туризма и близини Београда и других центара. Имамо 9,5 километара канализационе мреже да се уради и систем за пречишћавање отпадних вода чиме би град у 2023. био 100 одсто покривен канализационом мрежом. Урадили смо и пројекат водоводне мреже – имамо водоизвориште које мало која општина има, треба да стигне до још 10-ак села, а инвестиција је око 10 милиона евра за шта смо поднели захтев министарствима и Влади Србије.

И за канализациону и водоводну мрежу око самог Сребрног језера интензивно се воде преговори са иностраним донаторима, уз помоћ председника Републике и Владе Србије, за инвестицију од десетак милиона са системом за пречишћавање отпадних вода и чишћењем језера инвестиције од 20 милиона евра. Донатори се траже и за канализациону мрежу са системом за пречишћавање за четири села за коју је већ урађен пројекат. За Дом здравља планирана је набавка мамографа, чак и скенера, додао је. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content