Предшколска установа „Љубица Вребалов“ Пожаревац  данас је у Центру за културу  уз свечану академију прославила Дан установе, 113 година постојања.

Тања Лончар

Након извођења химне хора васпитачица ПУ „Љубица Вребалов“  присутнима се обратила директорка Тања Лончар истакавши да иако је  установа старија за годину дана и даље негује  весео и раздраган дух захваљујући деци и васпитачима који се труде и са љубављу свакодневно раде на једном изузетном одговорном послу -васпитању деце.

-Рани развој је један од најбитнијих процеса одрастања, те се ми трудимо да деца живе у подстицајном окружењу при чему могу да покажу свој развојни потенцијал у простору у коме уче и стичу нова знања кроз игру. Заједнички именитељ некада и сада  је неприкосновени интерес сваког детета. Захтеви савременог друштва у васпитној делатности прожет је бројним прописима, савременим средствима комуникације, што наш рад умногоме чине сложенијим, рекла је Лончар додавши да је последњих година много урађено на побољшању свих сегмената рада у складу са глобалним трендовима и потребама деце, ради остварења циљева васпитне  делатности, сарадња са родитељима и локалном заједноцом.

-Више од века постојања ПУ „Љубица Вребалов“ спроводи мисију заједно са родитељима, да јача крила деци предшколског узраста како би их припремили за  школске обавезе. Иза нас је година у којој смо много радили, остварили бројне успехе у васпитно-образовном раду. Много презентација, манифестација, јавних наступа и награда. Иза нас је дуга традиција искуства, праксе и велики стручни потенцијал, истакла је Лончар.

Саша Павловић

Том приликом градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да Предшколска установа Љубица Вребалов постоји више од века, и за то време је успела да усмери хиљаде и хиљаде малишана на прави пут, и испрати их даље у школу спремне за нове изазове.

–  Све то не би успели да остварите да сте децу коју су вам родитељи поверили, само чували.  Понекада се и у образовном систему често заборави на значај вртића и предшколског образовања, те се више пажње придаје основном, средњем и високом образовању. Сваки родитељ зна колико је важан и посебан тренутак у животу сваког детета када се по први пут одваја на неколико сати од своје куће. Моменат када се дете прикључује групи у којој има иста права и обавезе као и остали, јесте онај тренутак када се први пут сусреће са правилима живота. Сигуран сам да само запослени знају колико се суза пролије првих дана када се примају нове групе деце. У тим тренуцима, речи утехе праћене великим искуством чине да наши најмлађи суграђани лакше прихвате прве кораке у осамостављивању. Све ово описано по дефиницији је свакако много ближе васпитавању него пуком чувању деце, нагласио је Павловић додавши да су генерације Пожаревљана своје прве таленте открили управо захваљујући васпитачицама, неретко и када је нешто од тих вештина можда и промакло мамама и татама.

Дан установе био је прилика да малишани из ПУ „Љубица Вребалов“ покажу шта знају кроз културно -уметнички програм  који су припремили са својим васпитачицама.

Опширније о догађају у недељнику „Реч народа“ који ће се на киосцима наћи у уторак 21. маја.

И.Р.

Фото: В.Милић

Share.
Leave A Reply

Skip to content