Славица Пејовић, песникиња из Пожаревца боравила је у Туниса где је у Солиману и још неколико градова одржан Међународни књижевни сусрет песника четири континента. Као једини представник песника Србије, Пејовићева је представила, не само своју поезију на српском језику, већ и књижевно стваралаштво Браничевског краја и Србије. Поред песника из Туниса учествовале су и поете из Малезији, Сад, Италије, Црне Горе, Мађарске…

Министар образовања Туниса мр. Хатим бин Салам уручио је свим учесницима захвалнице и поздравио њихово залагање за мир у свету, очување природе и планете Земље, за ширење толеранције и љубави међу људима.

По речима Славице Пејовић, био је то изузетан књижевни сусрет без језичких и других баријера.

„Домаћинима велико хвала на топлом пријему, Тунис је дивна земља, а Тунижани су и овога пута показали своју традиционалну културу и љубазност. Посебно честитам организаторима, Салону културе креативних стваралаца, главном домаћину Абдалахи Гасми, као и Фондацији Мунир Мезyед Култура & Арт која је у Тунис и повела песнике из Европе, Азије, Африке и Америке. Са Салоном културне, креативне визије, остварен је и договор о будућој сарадњи.

Делегација песника Салона културе, долази нам на Манифестацију „Орфеј на Дунаву“ и тада ћемо потписати протокол о сарадњи, а започете су и припреме за објављивање заједничког, двојезичног зборника, антологије песника Туниса и Србије на арапском и српском језику, сазнајемо од Славице Пејовић која додаје да се у ширењу пријатељских односа са песницима и креативним ствараоцима других земаља као и у представљању српске писане речи, писма и културе у ван европским земљама очекује подршка локалне самоуправе.

                                                                                                                                      Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content