Директори пожаревачких јавних предузећа на конференцији за медије, коју је  сазвао градоначелник Бане Спасовић, представили су планове и програме рада за ову годину и осврнули се на пословне резултате у 2017.По речима СпасовићаГрад је за ову годину предвидео велики број капиталних  инвестиција за чију су реализацију задужена јавна предузећа, а њихов рад координираће  локална самоуправа.

           -Не смемо дозволити да једне године асфалтирамо улицу, а наредне у њој изводимо неке друге радове, на пример постављамо примарни вод за водовод или топлификација, па тако народски речено, бацамо новац у бунар. Тада су оправдане критике да се нерационално троше буџетска средства. Потрошња из буџета мора бити одговорна, то су средства од пореза наших грађана, наших фирми, то су средства пренета из Републике за одређене наменске програме. Све мора да се ради  у складу са Стратегијомодрживог развоја, истакао је Спасовићнапомињућу да у изради буџета  учествују најуже руководство Града, кабинет градоначелника, наравно у сарадњи са стручним службама, а пре свега са директорима јавних предузећа и установа, чији је оснивач локална самоуправа.

Спасовић је такође апострофирао да нема мање значајних пројеката, да су сви они важни уколико су у функцији побољшања живота грађана. Имајући то у виду Град Пожаревац је за реализацију планова и програма јавних предузећа у овој години предвидео значајна средства.

ЗА ШИРЕЊЕ ТОПЛИФИКАЦИЈЕ 957 МИЛИОНА

           Директор ЈП „Топлификација“ Дејан Дачић, информисао је да влада велико интересовање грађана за ширење топлификационе мреже. Другим речима интересовање не јењава већ дужи низ година.. За ове намену је од 2015. године до данас, из буџета Града, Буџетског фонда за заштиту животне средине, издвојено 957 милиона динара. Само у овој години 330 милиона динара предвиђено је за реализацију пројеката у месним заједницама „Горња мала“, „Сопот“, „Бурјан“ и „Чачалица“, а планиран је и наставак радова на примарном воду из Изворске улице према делу брда. У протекле четири године, на топловод је прикључено више од 1.000 корисника, а

2.000 прикључака је обезбеђено за будуће кориснике. Топлификација уназад две године улаже велика, сопствена средства не само у инвестиције, већ и у инвестиционо одржавање како би систем у току грејне сезоне био оптимално у функцији.

О ПАРКИНГ ГАРАЖИ, НОВОМ „ПАУКУ“…

           Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ у овој години планира да повећа капацитете паркинг простора у граду. Ту се пре свега мисли на већ дуго најављивању монтажну паркинг гаражу, а тренутно најидеалнији простор за то, како је објаснила директорка Марија Паповић је паркинг код Хотела „Авала“. У наредном периоду требало би да се распише набавка за израду пројекта техничке документације, а након тога и набавка за паркинг гаражу. У зависности од  висине расположивих средстава, „Паркинг сервис“  ће можда бити у могућности да уместо једне нове набави две половне паркинг гараже. Реч је о монтажним објектима челичне конструкције. Воде се преговори са ЈКП „Паркинг сервис“ Београд, који поседује монтажне гараже, а које се на појединим локацијама у Београду демонтирају. Директорка се осврнула и на куповину паук возила. Рекла је да је протекле седмице потписан уговор и да би ново возило у ЈКП требало да стигне у наредних месец дана. Такође, у наредном периоду,  улази се у реализацију пројекта блоковског паркирања у улицама – Чеда Васовић и Светосавска.

СМАЊЕЊЕ ГУБИТАКА ВОДЕ И УЛАГАЊЕ У ОПРЕМУ

           ВладимирСтојимировић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ је рекао да је од 2014. до 2018. године број радника смањен са 243 на 165. Он се захвалио Градској управи и Надзорном одбору који су допринели да рационализација буде што безболнија. Говорећи о задацима у 2018. Стојимировић је истакао да је први и основни смањење губитака како физичких, тако и административних. Захваљујући Буџетском фонду за заштиту животне средине овај пројекат обновљен је почетком године улагањем у опрему која детектује процуривање. Средства су опредељена и за анализу постојећег система и његово унапређење. Интензивно се ради и на смањењу трошкова који оптерећују производњу предузећа. У протеклом периоду извршена је замена азбестно цементног цевовода у дужини од око 15 километра, док се ове године очекује замена 5 километара цеви.Следи и обећање да ће се на транспарентан начин обезбедити функционалност система реверсне осмозе. Стојимировић је навео да би дугорочно решење водоснабдевања требало тражити у Генералном плану водоснабдевања или кроз његову ревизију. Ове године ЈКП планира да кроз Буџетски фонд имплементира Пројекат „Диспечерски центар“, који се односи на обједињење управљања водама на територији Града Пожаревца, како отпадних, тако и система водоснабдевања.

ЗА ОБНОВУ ОБЈЕКАТА У ЉУБИЧЕВУ 70 МИЛИОНА

           Јавно предузеће „Љубичево“ је у претходном периоду имало проблеме у пословању, које је успело да превазиђе. Мањеж је, подсетио је директор Мирко Стојановић, враћен у функцију и употребљава се за зимски тренинг коња. Осим тога, обновљена је Трофејна сала, приплодна штала је потпуно сређена, изграђен је Авантура парк, а постављена је и трим стаза са теретаном на отвореном. План је да се за неколико година обнови целокупна механизација, која је стара 35 – 40 година. Модернизацијом желе да оспособе предузеће за самосталан рад без субвенција Града, односно да те субвенције сведу на минимум. Ове године Влада Републике Србије и Град Пожаревац издвојиће око 70 милиона динара за реконструкцију објеката у Љубичеву. Потпуно ће се обновити две штале и мањеж, коме је кров пропао. Биће изграђен и лавиринт за децу, одмах поред Авантура парка, а у плану је и неколико нових падока   и једна шеталице за коње.

ЗА „ЈЕРЕМИЈИНО ПОЉЕ“ 32,5 МИЛИОНА ДИНАРА

           ЈКП „Комуналне службе“ су у прошлој години претрпеле значајну рационализацију радне снаге, остало је без 33 радника.И поред тога, предузеће је пословну годину успешнопривело крају. По речима директора Слободана Јовића улагања у овој години биће највећа до сада.  Град Пожаревац је из Буџетског фонда за заштиту животне средине определио „Комуналним службама“  84 милиона динара. У реализацији су 32 милиона 500 хиљада динара за рекултивацију и санацију постојеће депоније „Јеремијино поље“. Институт „Кирило Савић“ урадио је пројекат, кога је усвојило надлежно министарство, тако да депонија може да функционише, јер поседује све неопходне дозволе. Што се набавке возила тиче, планиране су две цистерне за воду и прање улица, један смећар за прање контејнера, као и смећар од 18 кубика за рад на терену и куповина две чистилице. Менаџмент фирме планира да у модернизацију рада уложи и 35 милиона динара сопствених средстава.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content