На подручју браничевског округа, пољопривредне произвођаче у наредном периоду очекује важна агротехничка мера, жетва сунцокрета.

Жетва сунцокрета се обавља када је у семену, зрну, завршен процес синтезе уља и када се садржај влаге снизи на проценат који дозвољава сигурно ускладиштење уз евентуално досушивање зрна. Жетва се изводи у технолошкој зрелости, када листови отпадну са стабљике.

Може започети када је садржај воде у зрну 14 одсто. Најбоље је пре жетве са сваког усева узети просечан узорак и одредити проценат влаге у семену  (у лабораторији). За чување и складиштење, влага треба бити мања од 10 одсто. Зато је неопходно, одмах након жетве, семе отпремити на чишћење, сушење и ускладиштење. Чување сунцокрета могуће је ако влажност зрна не прелази 8 посто, а ако је већа, врши се досушивање или се одмах врши прерада.

За жетву сунцокрета користи се житни комбајн уз одређена подешавања и употербу адаптера за сунцокрет. Обично треба подесити брзину кретања комбајна, број окретаја бубња, размак подбубња, ваздушну струју и отвор сита-решета, зависно од стања усева у моменту жетве, односно према упуствима произвођача за сваки тип комбајна. Подешеност комбајна је веома битна како би се семе што мање оштетило. За успех жетве заслужени су и сами хибриди. За квалитетно обављање жетве посебно су погодни хибриди који уједначено сазревају и имају суву стабљику, као и хибриди високе отпорности на полегање и оспиње семена. Данашња технологија механизације комбајна, је изузетно висока и самим тим омогућава квалитетну жетву сунцокрета уз мале губитке.

Приноси сунцокрета, који је у сетвеној структури браничевског округа у производној 2021. години заузео површину од 20 000 hа, зависе од многих фактора као што су: квалитет примењене агротехнике, допунска исхрана биљака, заштита усева, избор сорте и  метеоролошки услови током вегетационог периода.

                                            Данијела Илић, маст.инж.
пољопривреде у ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content