МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ ОТВОРИО САВЕТОВАЊЕ О УЧЕНИЧКИМ ЗАДРУГАМА

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са сарадницима  посетио је Основну школу „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, у којој је одржано Саветовање о формирању и раду ученичких задруга. Говорећи о важности овог пројекта и његовом циљу министар Шарчевић је истакао да сваки ученик осим редовног образовања током школовања мора да стекне и  друге вештине и компетенције.

-Увели  смо нови предмет који се зове техничко образовање са технологијом што ће повезати  компоненте у образовном делу, учење о предузетништву. Сваки међународни тест тражи да оно што је научено знате да препознате на неком примеру,  то је исход учења.  Примена стечених знања се најбоље реализује преко ученичких задруга, тако да деца могу кроз производни и услужни рад  показати и вештину рада, што је заиста потребно у животу, казао је Шарчевић.

            Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић поздравио је напоре Министарства просвете на увођењу ученичких задруга, нагласивши да ово саветовање има велику важност за визију локалне самоуправе.

            -Многобројна реновирања објеката образовних установа на нашој територији, улагање у наставна средства и учила су само један сегмент те визије, а други, подједнако важан, уско је везан за тему ученичких задруга. Образовни систем је нешто што се стално мора унапређивати. Млади људи данас располажу са много више информација него што је то био случај са њиховим вршњацима пре 30, 40, 50, па и пре само 5 година. Опремљени са толико нових знања и вештина, а тако мало могућности да их покажу, њихови таленти остану непримећени, а идеје неискоришћене. Управо то је оно што је, по мом мишљењу, суштина оснивања ученичких задруга, дати младима у руке, равноправно са родитељима и наставницима, могућност да се баве организацијом посла. Дакле, млади предузетници из школских клупа моћи ће да одлучују о бизнис плану и о томе коју врсту делатности ће обављати, да се радују првој добити и проширењу, али и брину о евентуалном смањеном обиму посла и губицима. Попут увођења дуалног образовања, овај потез Министарства просвете и Владе Србије пружа руку младима и њиховој жељи да докажу да имају шта да покажу, рекао је Спасовић.

            Директор ОШ „Краљ Александар Први“ Горан Сегер је подсетио да ученичка задруга може да обавља производну, продајну и услужну делатност, као и друштвено користан и хуманитаран рад и то кроз ваннаставне активности. То, између осталог, може бити производња и продаја произведених финалних производа, израда делова за финалну производњу у индустрији и занатству, израда производа и пружање услуга за потребе школе, прикупљање секундарних сировина, пружање услуга трећим лицима из одговарајуће области…

            -Велике инвестиције су пред нама, а то нас обавезује да још квалитетније и садржајније радимо и постижемо боље резултате. Много тога је и урађено захваљујући средствима Министарства просвете, Граду Пожаревцу и људима добре воље. Школа је добијала нови изглед из дана у дан, сваке године се улажу значајна финансијска средства како би се побољшали услови рада. Наша обавеза је да нашој деци пружимо још боље детињство и боље услове одрастања, а они ће се нама већ у будућности одужити вредним радом и резултатима, казао је између осталог Сегер.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content