причеПред нама је Шеста недеља Часног поста. Са правом се може рећи да је радосна. Почиње Благовестима, завршава се Лазаревим васкрсењем и Цветима. У складу са самом недељом данашњи текст посвећен је свим женама које су у благословеном стању.Симбол плодности, благостања, мира, оданости, верности, дуговечности, победе. живота, па и бесмртности.

Маслина је зимзелена биљна врста, која успева на просторима где су лета дуга и топла, а зиме благе без мразева. Расте на сушном земљишту готово без воде и уз обиље сунца.

Стабло је карактеристичног изгледа. Вијугаво је, квргаво, испуцале коре, али врло отпорно на труљење. Листови су елиптичасти, дугуљасти, кожасти, тамнозелени на лицу, сивкасти на наличју. Дршка је кратка. Из пазуха листова развија се усправна цваст беле боје. Плод је кожаст, са коштицом. Округлог је облика, благо зашиљен на једном крају дужине до 2,5цм. Свеж плод није јестив, већ се у облик за исхрану преводи погодним методама. Плод може бити светло или тамно зелене боје, црне или пак пурпурне. Боја плода зависи од фер-

ментације, чувања. Маслина је једно од најстаријих узгајених стабала на свету. Изузетно је дуговечна и може да траје и неколико хиљада година. Интересантно је да се бесмртност маслине повезује са чињеницом да након 2000 година на месту старог стабла избијају самоникли изданци.

По предању, маслина је митско дрво које су створили Богови.Према једној од легенди, Зевс, врховни Бог прерушио се у просјака и сишао са планине Олимп у обични свет како би видео колико су људи милостиви. Био је врло разочаран. Никако није могао да схвати одкуда толики презир, себичност, ускогрудост у људима. Док је размишљао како да казни, упозори људе и да их дозове исконској људскости, наишао је старији брачни пар који га је упитао да

ли му је потребно нешто, да ли је гладан. Прерушени Зевс их је замолио за преноћиште. Брачни пар, иако врло сиромашан, трудио се да госта прими што боље. Тим гостопримством Зевс је био дирнут и када је свануло понудио се да им испуни једну жељу. Могли су да пожеле било шта. Како нису имали деце, а њихова љубав годинама није ишчезла, замолили  су само да, ако је могуће, заједно и скончају. И заиста, када је тај дан дошао Зевс им је ту жељу испунио. Муж и жена су се загрлили снажно и заједно напустили овоземаљски

живот. Из њиховог загрљаја развила се маслина. Колико маслина заиста слави живот и колико може да помогне говори и податак шта све садржи и у које сврхе може да се користи. Маслина може да помогне код: проблема са акнама, нечистом кожом, бактеријских и гљивичних инфекција коже, дерматитиса, екцема, за негу испуцале коже. Такође, позитивно дејство има код артритиса, реуме, синдрома хладних зглобова. Користи се код болести зуба, упале грла, промуклости, бронхитиса, код проблема са гастритисом,кандидом, дијабетесом, повишеним холестеролом. Штити од можданог удара, регулише крвни притисак, отклања слободне радикале из организма, побољшава памћење.

Клинички је доказано кардиопротективно и антиупално дејство, као и превентивно антиканцерогено дејство. Утврђено је да је код жена које су сваки дан узимале по 1кк маслиновог уља смањен ризик од рака дојке за 45%. Како подстиче разградњу масти има утицај и на мршављење. Важно је нагласити да се не користи за сунчање, већ је оправдана употреба после сунчања.

Према Соломоновом законику било је забрањено посећи више од два стабла маслине годишње по једном маслињаку. Свако ко би се оглушио о тај закон или ако би без разлога посекао ово свето дрво био би осуђен: одузимањем имовине, протеривањем или смрћу.

Колико је маслина важна хришћанима довољно је рећи да се у Библији спомиње више од 1000 пута. После потопа, голубица слеће на Нојеву барку и у кљуну доноси маслинову гранчицу, као симбол помирења Бога и људи. Мушкарце који су гајили маслине, Мојсије је ослобађао ратовања.

У складу са почетком ове недеље треба поменути и да је према приказима Анђео Гаврило наговестио пресветој Марији рођење сина држећи у руци маслинову гранчицу.

Код проблема са крвним притиском, дијабетесом, за чишћење јетре можете припремити чај користећи осушене листове маслине. Потребно је да 10г осушеног лишћа прелијете са 250мл прокључале воде,оставите 10мин, процедите и топло попијете. Код проблема са затвором довољно је попити две супене кашике маслиновог уља ујутру на празан стомак.

Ако једноставно волите здраво да угодите како телу, тако и души можете направити ликер од маслина. Потребно је да маслине добро исперете, очистите од коштица. Ако можете да бирате нека Ваш избор за овај рецепт буду црне маслине. 500г маслина помешајте са истом количином шећера, додајте исечене на коцкице коре лимуна, наранџе, па прелијте са 1л ракије. Потребно је да одстоји 45дана. Након тога процедите и уживајте у необичном ликеру.

За крај ми остаје да Вас подсетим да је ово недеља када треба да посадите, посејете цвеће. Не заборавите да опростите онима који су Вас увредили.

Као што је наш преподобни патријарх често говорио БУДИМО ЉУДИ! Није то тако тешко, али смо игром чудних околности заборавили. Урадите то безусловно, без страха да ће се можда неки Зевс прерушити и доћи у посету. Ако и видите неку голубицу немојте занемарити поруку коју носи.

Аутор

Мr ph spec. Fzz ajurv. sav. prak.

Хаџи Милена Миња Павловић

Share.

Comments are closed.

Skip to content