У Ромском едукативном центру у Пожаревцу свечаним пријемом за званице данас је обележен 8. април, Светски дан Рома. Светски дан Рома обележава се већ 29 година да би се скренула пажња јавности на тежак социјални и образовни положај овог народа расутог широм света, а против сегрегације и дискриминације.

Госте у Ромском центру у Пожаревцу је дочекао Мирослав Вељковић, председник Удружења Рома Браничевског округа и Савета за међународну сарадњу Србије. Поводом Дана Рома он је уручио захвалницу и ленту са симболом точка Удружења Зорану Павловићу, представнику „Винер штедиш осигурања“ у знак захвалности за дугогодишњу сарадњу и речи „да се нада да ће у будућности партнерски однос бити још бољи, пре свега, за добробит деце“.

Вељковић је поздравио и све званице које су присуствовале свечаности, амбасадора Чешке Републике Томажа Кухта, заменика амбасадора Јапана у Београду  Тецуја Цуботу, заменицу амбасадора Бугарске Иву Кулеву, заменика амбасадора Катара Каис Хадада, аташеа за културу у амбасади Руске федерације Дениса Кругова, представника палестинске амбасаде Абдел Рахим Каледа и представницу Делегације Европске уније у Србији Мирјану Максимовић.

Међународни дан Рома је и дан ромске културе и подизања свести о проблемима са којима се Роми суочавају. У Пожаревцу Роми живе у слози са већинским становништвом, рекао је у обраћању градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић:

„Можемо да се похвалимо чињеницом да овде никада није било да овде никада није било подела међу грађанима. Насупрот поделама, окупљања је било и окупљамо се ма које националности и вероисповести били…Наше комшије Роми понегде живе у тешким условима и зато се ми као град трудимо да те услове побољшамо. Најбитније је ипак, да ми променимо стереотип и код Рома и код оних који то нису, а то је да ова популација и образовање иду руку под руку“.

Мирјана Максимовић се такође обратила честитајући празник и у име амбасадора ЕУ у Србији речима да Европска унија посвећује изузетну пажњу питањима инклузије Рома у Србији. Европска унија је највећи индивидуални донатор и тренутно улаже 11 милиона еура у програме и има у плану да до краја године још додатних 20 милиона намењених становању и запошљавању Рома и Ромкиња у републици Србији.

Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content