Галеријa савремене уметности у Пожаревцу биће до 18. маја домаћин изложбе „Аквизиције историјско-уметничке збирке 2011-2017 Народног музеја Пожаревац“.  Аутор поставке Марина Радосављевић, историчар уметности, кустос  Народног музеја у Пожаревцу истакла је да се изложбом наставља са  откривањем блага  које се чува у депоима пожаревачког Музеја, тачније све оно што се скупљало још од 1966.г. када инвентарна књига бележи прве уносе у збирку, и захвалила  колегама из Галерије савремене уметности: Сањи Стојадиновић, Биљани Милосављевић Пићурић и Марку Радоњићу на успешној сарадњи.

  Аутор поставке Марина Радосављевић

Иначе, збирка се временом  богатила откупима са текућих изложби, поклонима, легатима, као и преузимањем дела из откупа Републичке заједнице културе,  а  највише радова потиче из 70-тих и 80-тих година прошлог века док се наступањем кризних времена и ратова одразило и на уметнички фонд који бележи стагнацију. На њеном формирању утицали су некада запослени у Народном музеју задужени за историјско-уметничку збирку, почев од Смиље Стојановић, Јелице Милојковић, Мирослава Арсића и Виолете Томић, тако да је она крајем 2017. године садржала 675 дела.

Историјско – уметничку збирка Народног музеја у Пожаревцу чине и два легата: Миодрага Марковића са 47 дела и Мирослава Арсића са 120 графика малог формата.

Изложбом аквизиција приспелих у фонд историјско-уметничке збирке Народног музеја презентује се  једну од основних функција музеја – прикупљање, поред проучавања и чувања; ова улога музеја и даље живи и траје иако је често била нарушена тешким временима. Начини набавке уметничких дела за историјcко-уметничку збирку су варирали – дела су се много чешће откупљивала ранијих година док се последње време ширење збирке углавном ослањало на добру вољу уметника тј. њихов поклон музеју.

Још један начин набавке постао је актуелан последњих година а то је откуп путем расписаних конкурса Министарства културе и информисања.

Share.

Comments are closed.

Skip to content