Термокапацитети инсталисани у Костолцу током јула и августа биће у ремонту, после чега се очекује да наставе са поузданом производњом електричне енергије. Предвиђено је да сви ремонти трају по месец дана, изузев ремонта блока Б2, који ће бити продуженог типа, због чега ће овај агрегат бити ван мреже око 40 дана.

            Ремонти превасходно захтевају висок степен координације свих надлежних служби у термоелектранама, као и извођача радова, који су ангажовани за овогодишње ремонтне послове. Већина јавних набавки за овогодишње ремонте на блоковима термоелектрана „Костолац А“ и „Костолац Б“ успешно је спроведена.Тиме је направљен важан корак у реализацији ремонта.

                             Ремонти за добру производњу

                   Термоелектране у Костолцу оствариле су рекордне годишње производње 2017. и 2016. године, које су показале да се овде ради пуном паром. Високи производни резултати захтевају и брижљиво планиране ремонте, тако да се пуна пажња усмерава ка активностима у одржавању производних капацитета.

Ненад Марковић, директор за производњу енергије у костолачком огранку „Електропривреде Србије“, истиче да се припреме за ремонте одвијају задовољавајућим темпом. Он наглашава да је најважније да се осигура стабилан производни ток електричне енергије у термоелектранама и обезбеди да свих 1.000 инсталисаних мегавата буду ангажовани.

            − Предвидели смо да се током летњег периода обаве ремонти стандардног типа, изузев на блоку Б2, који ће бити око 10 дана дуже у ремонту. Од најзначајнијих послова током предстојећег ремонта на блоку А1, нашем најстаријем термокапацитету, треба издвојити замену управљачког система. Радиће се и на прилагођавању система за одшљакивање на оба блока у ТЕ „Костолац А“, током заједничког застоја. И на блоковима А2 и Б1 радиће се стандардни ремонти, и ови блокови биће заустављени на по 30 дана да би се реализовало све што је планирано, каже Марковић.

              На блоку Б2 планом је предвиђено да се током продуженог ремонта обаве послови у значајном обиму. Капитални ремонт блока Б2 планиран је за 2019. годину. У плану је да се у наредним годинама блокови А1 и А2 ревитализују, чиме ће се продужити радни век Термоелектране „Костолац А“.

              − Блокови у ТЕ „Костолац А“, сходно садашњим плановима, требало би да буду ревитализовани до краја 2023. године. Све неопходне припреме за овај значајан подухват теку уобичајеним током, а обухватају, између осталог, израду студија и елабората, прибављање дозвола и другу пројектно-техничку документацију. Са изградњом блока Б3, костолачки огранак ЕПС-а постаће много снажнији произвођач електричне енергије и обезбедиће дугорочно и стабилно снабдевање електроенергетског система Србије, истакао је Марковић.

                                                                                                                         Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content