2021-03-03T08:33:08+01:00 3. марта, 2021. 08:33 |

Припреме за ремонтну сезону у ТЕ „Костолац А“

У очекивању коначне одлуке о ревитализацији најстаријих блокова у Костолцу, енергетичари се и ове године припремају за још једну редовну ремонтну сезону. Према плану, требало би да почне крајем маја, када је предвиђено да блок 1, снаге 100 мегавата, престане са производњом електричне енергије да би се ремонтовао.

– Конкретно, ремонт блока 1 почеће 23. маја, а његова синхронизација на мрежу планирана је за 26. јун, каже Зоран Предић, главни инжењер одржавања ТЕ „Костолац А“ и додаје:

– Поред стандардних ремонта, у овој години биће урађени и нестандардни послови. У оквиру ремонта турбогенераторског постројења биће замењен део кондензаторских цеви, као и редукционо – расхладних станица и ремонт турбине K-100-90-6. Ремонт котловског постројења обухватиће замену цевног загрејача ваздуха, док ће се у електроенергетском постројењу обавити реконструкција првих зона електрофилтера. У МРУ постројењу је предвиђена уградња две трачне ваге за угаљ.

Блок 2, снаге 210 мегавата, кренуће у ремонт десетак дана после одласка у ремонт блока 1. Предвиђено је да ремонт почне 7. јуна и траје до 26. јула.

– Ремонт турбогенераторског постројења блока 2 обухватиће ремонт турбине K-200-130-3 и замену лопатица на ротору ниског притиска турбине у задњем реду. На котловском постројењу урадићемо стандардан ремонт, а на електроенергетском је планирана реконструкција првих зона електрофилтера, премотавање статора расхладне пумпе и преклињавање статора генератора, као и  реконструкција хлађења блок-трансформатора 3Т. Ремонт МРУ постројења подразумева и уградњу турбинског регулатора и трачне ваге за угаљ, као и ревитализацију управљања системом за филтрирање расхладне воде, објашњава Предић.

Ремонт заједничких постројења обухватиће допрему угља, ревитализацију машинске опреме на оба багера, монтажу два детектора метала и замену сервера управљачког система. Измењивачко – пумпна станица за грејање планирана је за визуелизацију процеса производње. У оквиру постројења за транспорт пепела и шљаке урадиће се реконструкција прикупљања и транспорта шљаке. 

                                                                                                                               Р. Н.