2021-02-25T19:49:15+01:00 26. фебруара, 2021. 08:10 |

Припреме за упис на прву годину

На Одсеку примењених инжињерских наука, некадашњој Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу и даље је пет студијских група – Заштита биља, Електротехника и рачунарство, Машинство, Заштита животне средине, Прехрамбена технологија и нутриционизам. На прву годину укупно, на буџету или уз самофинансирање, може да се упише 280 бруцоша. Школовање на основним струковним студијама као и раније, траје три године.

Настава у летњем семестру, после јануарског и фебруарског испитног рока почела је  17. фебруара. Студенте и наставнике очекују уобичајене активности, предавања, практичне вежбе у лабораторијама, семинарски радови и на крају семестра, испити. Све то у нешто измењеним околностима, али на Одсеку се надају да ће овај летњи семестар протећи са предавањима којима ће студенти присуствовати. Наредних неколико месеци је и време за ученике завршних разреда средњих школа да се припреме за упис на прву годину.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА СТУДИЈСКИХ ГРУПА

Др Владан Ђулаковић

Директор Одсека Примењених инжињерских наука, др Владан Ђулаковић каже да се у уписној политици иако су име и статус Школе другачији, ништа није променило. Квоте за упис на буџетске студије су остале као прошле године што ПИН обавезује да на сваку од група упише по 30 студената. Осим 150 бруцоша на буџету, по конкурсу биће и 130 места за самофинансирајуће студенте:

-Предстоји нам да се организујемо и ученицима завршних разреда средњих школа на начин примерен околностима представимо наше студијске програме и услове студирања. Висока техничка школа струковних студија, сада Одсек примењених инжињерских наука Пожаревац Академија Београд је окренут пре свега ка Браничевском округу. Зато ћемо обавештавати ученике четвртог разреда шта се и у којим условима студира и које су могућности за даље усавршавање. Информације ћемо пласирати на два начина, посетом и поделом штампаних брошура и летака у самим школама као и објављивањем свих потребних података на нашем сајту.

ПРИПРЕМНА НАСТАВА БЕСПЛАТНА

Осим ученика са Браничевског округа Високу школу у Пожаревцу ранијих година доста су уписивали и свршени средњошколци са Подунавског округа. Тај број у последње време опада јер нема саобраћајних веза које би студентима одговарале. Припремна настава за пријемни испит је увек била
бесплатна и ако буде услова, организоваће се поново.

Припремна настава се у зависности од студијске групе организује из математике која је обавезна за машинство и електротехнику, док за остале групе може да се направи избор између биологије и хемије.

Пријава, полагање пријемног испита и упис на прву годину очекују се крајем јуна и почетком јула.
Сви који буду имали изнад 50 бодова након пријемног испита могу да се упишу на буџет, а преко 30 бодова доносу могућност студирања уз самофинансирање.