2017-07-02T20:45:35+02:00 2. јула, 2017. 20:45 |

Признања најхуманијима

IMG_1361

На свечаности у салонима Градског здања Пожаревца, поводом Светског дана добровољних давалаца крви, уручени су знакови признања добровољним даваоцима крви, који су драгоцену течност даривали 35, 50, 75 и 100 пута. Председник Градске организације Црвеног крста Милутин Аврамовић је истакао да Пожаревац већ шест година заредом поносно носи епитет најхуманијег града у Србији.

            -Захваљујући добром одзиву наших добровољних давалаца крви, достигли смо ниво давања од 6,63 процената у односу на број становника. У 40 успешно реализованих акција добровољног давања крви у 2016. години, Црвени крст Пожаревац прикупио је 4.093 јединица крви према званичним резултатима Института за трансфузију крви Србије.

           Заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић изразио је велику захвалност добровољним даваоцима крви, који помажући другима представљају српској јавности на најбољи начин име града.

           -Из године у годину наш Пожаревац је власник једне ласкаве титуле која се не може купити и која, да би се освојила не кошта ништа, али много вреди. Пожаревац са титулом најхуманије средине је место са највише добровољних давалаца крви пропорционално броју становника. Можемо се похвалити чињеницом да вас је сваке године све више и да настојите да ово звање задржите уз Пожаревац. Добро је да у овом надметању за највише признање ЦК Србије, расте број учесника, да је конкуренција сваке године све јача и већа. Само тако ће јачати и значај важности добровољног давалаштва крви… У вашем случају, време је живот, учешћем у акцијама даривања драгоцене течности, ви заправо правите разлику између живота и смрти, рекао је поред осталог Павловић.

           Секретар Црвеног крста Пожаревац Саша Обрадовић истакао је да је захваљујући добровољним даваоцима, Пожаревац постао синоним за добровољно давалаштво крви у Србији, а наши суграђани су проглашени за најхуманије и најплеменитије људе.

           -Светски дан добровољних давалаца крви је посвећен армији добровољних давалаца широм света, који редовно донирају крв и свакодневно спасавају на хиљаде живота. Дајете најдрагоценији део себе не питајући ни коме, ни зашто, нити шта ја имам од тога? Дајете онај део себе, за који савремена медицина нема алтернативу, нити било коју замену. Желим да овај ваш пример хуманости и племенитости буде узор и идеја водиља младим генерацијама које тек долазе, закључио је Обрадовић.                                                                                                                                                        Носиоци признања

           Знакове признања за 35 пута дату крв добило је 29 добровољних давалаца крви, а за 50 пута – 21 давалац. Борко Николић, Саша Илић, Сахиб Механовић, Бобан Миладиновић, Зоран Живић и Горан Перић добитници су признања за 75 пута дату крв. За 100 учествовања у акцијама давања, крви знакови признања уручени су Зорану Цвејићу, Звонку Продановићу, Велибору Недељковићу и Драгану Богдановићу. Признања су уручили заменик градоначелника Саша Павловић, градски менаџер Митар Караџић, секретар Црвеног крста Пожаревац Саша Обрадовић и председник Црвеног крста Пожаревац Милутин Аврамовић.

                                                                    Д.Динић