2019-01-31T11:46:17+01:00 30. јануара, 2019. 15:14 |

Признања најуспешнијим спортистима у 2018. години

АКЦИЈA НЕДЕЉНИКА „РЕЧ НАРОДА“ И СПОРТСКОГ САВЕЗА ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

Традиционално, 59. пут, медијска кућа „Реч народа“ и Спортски савез Града Пожаревца додели су признања најуспешнијим спортистима, екипама и спортским радницима из пожаревачког краја у 2018. години. Пријему у Градском здању су поред бројних љубитеља спорта и спортиста, присуствовали и председник Одбојкашког савеза Србије и потпредседник Спортског савеза Србије Зоран Гајић, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић, заменик градоначелника Саша Павловић, председник Скупштине града Бојан Илић, заменик председника Градске скупштине Милић Јовановић, чланови Градског већа, представници спортских савеза општина Кучево, Велико Градиште и Петровац.

            Поздрављајући присутне, председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић је нагласио да је избор за спортисту године начин да се пажња јавности усмери на праве вредности и чињеницу да се велики труд увек на крају исплати.

Златан Костић

            -Појединци и екипе свој труд у прошлој години нису штедели и то их је довело до титула, медаља, победничких постоља, али и овог звања, звања најбољих у спорту у 2018. години. Задатак Спортског савеза Града Пожаревца јесте да буде спона између оних на терену и армије спортских радника, заљубљеника у спорт и локалне самоуправе. Сматрам да је управо онима који воде град и државу у највећем интересу да спорт расте и развија се. Не мислим то само због сјајних медаља и интонирања химне на међународним такмичењима које нашој Србији доносе професионални спортисти. Значај по државу оних који се рекреативно баве спортом подједнако је важан јер заједници доноси вредне и упорне људе који поштују правила и противника, али који идући ка својим циљевима никада не одустају. Зато је данашњи избор важан јер поред тога што слави шампионе и њихове успехе, кроз њих даје најбољи пример понашања младим људима који тек крећу да се остварују, казао је Костић.

            Директорка „Реч народа“ Андријана Максимовић истакла је да ова медијска кућа на страницама својих новина и порталу настоји да на све могуће начине афирмише рад спортиста, спортских клубова, да извештава о постигнутим резултатима, о свему ономе што спортисти чине ка постизању успеха.

Андријана Максимовић

            -Удруженим напорима Спортског савеза нашег града и Речи народа, свечаност награђивања спортиста и екипа ближи се својој шестој деценији. Овај дан од посебног је значаја за медијску кућу „Реч народа“, јер представља део обележавања годишњице бренда старог 74 године, недељне новине Браничевског округа „Реч народа“. Новине су основане 20. јануара 1945. године и отада чувају историју целог округа. Наши пензионери саградили су чврсте темеље, које данашњи састав редакције то врло упорно и истрајно надограђује. Тај труд видљив је кроз садржаје на страницама наших новина, које настојимо да оплеменимо, умножимо, да развијамо у правцима у којима се надамо да ћемо погодити нека ваша интересовања. Међу њима од посебног значаја су спортске стране које су испуњене  вашим резултатима. Отуда је за „Реч народа“ најлепши начин да се испрати стара и ступи у нову, 75. годину рада, заједно са вама – младим, посвећеним и успешним спортистима. Верујем да ћете и надаље остваривати постављене циљеве, а ви знајте да ће „Реч народа“ наставити да их бележи на својим страницама, закључила је Андријана Максимовић.

            Председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић је нагласио да је Пожаревац веома развијен спортски град са веома развијеном спортском историјом.

            -Ови резултати које је постигао Одбојкашки клуб „Млади радник“ и који су препознати од стране жирија који им је доделио три награде, мислим да добијају још више на значају. Самим тим се и ја као неко ко је читав живот у српској одбојци на неки начин осећам добитником, казао је Гајић.

            Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је истакао да је спорт највећи учитељ здравог живота, здравих односа међу људима и здравих ривалстава и то је оно што се слави избором за спортисту године.

Бане Спасовић

            -Људи којима ћемо данас уручити признања најбољи су експоненти овог пута који често није лак, али је увек пут који доноси резултате, скривене и нескривене. Под нескривеним резултатима мислим на добар пласман, медаљу, титулу, па и славу коју бављење спортом може да донесе. Уколико након бављења спортом све то изостане, сигурно долази до оних скривених резултата, а они су, мишљења сам, много важнији и трају и након спортске каријере. Ту мислим на изградњу карактера, менталитета човека који ужива у надметању, упорност, као и поштовање према противнику и у победи и у поразу. Сазнање које сваки спортиста стекне пре или касније да у спорту нема непријатеља, већ само противника, лекција је и за оне који се спортом не баве. Све то је још један разлог што локална самоуправа високо уважава овај избор за спортисту године Града Пожаревца, желећи тиме да позове и остале младе људе да се на спортисте угледају и да спортом почну да се баве, нагласио је Спасовић.

 

                            НАГРАЂЕНИ МЛАДИ СПОРТИСТИ

У конкуренцији младих селекција награђени су: кадетско – јуниорска екипа Одбојкашког клуба „Млади радник“ – на Првенству млађих категорија освојили су прво место и пласирали се на финални турнир у Бечеју. И кадети и јуниори се тренутно налазе на првом месту у сезони 2018/19; јуниорска екипа Женског фудбалског клуба „Пожаревац“ која се већ годинама такмичи у Развојној лиги и у сезони  2018/19 је у самом врху табеле; екипе млађих такмичара Гимнастичког Клуба „СО Партизан“ – млади такмичари ГК „СО Партизан“  доминирају српском гимнастичком сценом. Апсолутни су прваци Србије у оба кола лиге и у укупном пласману, први у свеукупном пласману и освајачи су бројних других медаља, награда и признања; Џудо клуб „Бамби“ Пожаревац – за освојених преко 160 медаља на регионалним, савезним и међународним такмичењима у 2018. години. Млади такмичари ЏК „Бамби“ заузимају 4 прва, 2 друга и 2 трећа места на листи Џудо Савеза Србије.

У појединачној конкуренцији најуспешније младе спортискиње су: Милица Јовић, чланица Џудо клуба „Бамби“. Бави се џудо спортом већ седам година и за то време је освојила бројне медаље и признања. У овој години Милица је освојила 20 златних медаља и државни је првак у својој категорији; Ана Авдаловић, чланица Карате клуба „Пожаревац 92“, најуспешнија пионирка Српске карате уније, освојила је 6 првих места у домаћој и међународној конкуренцији; Исидора Петровић, представница Карате клуба „Млади радник“. Од бројних успеха младе шампионке издвајају се прво место на Првенству уже Србије у Чачку и прво место на Првенству Србије у Сомбору; Јована Грујић – од своје шесте године се бави тенисом, у својој категорији је освојила шест европских титула и чланица је репрезентације Србије. Најбољи млади спортисти су: Жељко Вуксић из Организације спортских риболоваца „Смуђ“   – репрезентативац Србије за 2019. годину, бранио је боје наше земље на Светском првенству у Италији. На Државном првенству освојио је друго место у генералном пласману; Андрија Алексић, члан Џудо клуба „Бамби“ – први на ранг листи Џудо савеза Србије у својој категорији, репрезентативац и вицешампион Србије; Алекса Арсић  каратиста Карате клуба „Млади радник“ – освајач је златних медаља на Првенству Србије и Првенству уже Србије, један од најбољих младих такмичара у својој категорији;

                                                        НАЈБОЉИ СЕНИОРИ

У појединачној конкуренцији најбоље сениорке су:Александра Ћирић, капитен и лидер Женског одбојкашког клуба „Млади Радник“,  одбојком се активно бави 8 година, учествовала на позивним камповима ОСС, одличан ђак и пример својим саиграчицама. За најуспешније сениоре проглашени су: Петар Вефић, члан гимнастичарског клуба „СО Партизан“ Костолац – у прошлој години је потпуно доминирао на домаћим такмичењима и постигао врхунске резултате. Свој раскошни таленат демонстрирао је и на међународној сцени. Вефић је олимпијска нада Србије и репрезентативац чије је успехе и медаље тешко набројати; Владимир Савић, голман  Фудбалског клуба „Млади радник 1926“са своје 22 године одиграо је преко 120 утакмица за свој клуб и у сезони 2018/19 је у избору редакције Спортског журнала изабран за најбољег голмана Српске лиге – запад. У полусезони 2018/19 на 15 утакмица примио је само 5 голова и изабран за најбољег голмана све четири српске лиге у избору Спортског журнала; Александар Антанасијевић, члан Карате клуба „Пожаревац 92“ – најбољи сениор у борбама Српске карате уније, први на Европском првенству у Румунији и освајач бројних признања на домаћој сцени.

Најбоље сениорске екипе Града Пожаревца су: Одбојкашки клуб “Млади радник” -налази се у самом врху табеле Супер лиге Србије уз ОК „Војводина“ и ОК „Црвена звезда“. На међународном турниру у Словенији Пожаревљани су освојили прво место у конкуренцији 12 екипа из Србије, Словеније, Хрватске и Аустрије. На финалном турниру Балканског купа у Бугарској, Млади радник је заузео четврто место; Стонотениски клуб „Пожаревац“ – екипа која је дугогодишњи  суперлигаш и увек је у самом врху табеле; Карате клуб „Пожаревац 92“  – најуспешнији клуб Српске карате Уније са освојених 6 првих места у генералном пласману; Шаховски клуб „Рудар“ Костолац – мушка екипа је у другој лиги Централне Србије надмоћно освојила прво место и изборила пласман у Прву лигу, док је женска екипа учешће у Првој лиги завршила на трећем месту. У конкуренцији тренера награде су ове године уручене: Сандри Стефановић, тренеру Женског фудбалског клуба „Пожаревац“ и помоћнику селектора А репрезентације Србије; Милану Ђуричићу, тренеру сениорске екипе ОК „Млади радник“ који је својим стручним радом и залагањем допринео запаженим успесима клуба; Бобану Ивићу, тренер Стонотениског клуба „Пожаревац“ који је својим радом и залагањем допринепо да клуб ниже бројне успехе у овом спорту.

 

   Награда за животно дело постухмно је додељена Јову Будимиру, дугогодишњем  спортском раднику, професору физичког васпитања, који је оставио неизбрисив траг у атлетици Града Пожаревца.

Д.Динић