2018-03-19T09:36:54+01:00 19. марта, 2018. 09:36 |

Признања песницима пожаревачког краја

       Поводом обележавања Дана Уметничког клуба „РАСКОВНИК“ из Смедерева, протеклог викенда у овом граду на Дунаву одржано је традиционално окупљање књижевних стваралаца и уручење награда најбољима на Међународном књижевном конкурсу „Деспотова заклетва“ за најлепшу песму, који расписује овај Клуб. Тема овогодишњег Конкурса била је „Запис – светиња наша“, а учешће су узели песници из Србије, Републике Српске и БиХ, Црне Горе, Хрватске, Бугарске, Аустрије и Немачке.

На пригодном скупу промовисано је репрезентативно издање Зборника песама са овогодишњег Конкурса, а част да се и њихови стихови нађу међу корицама поменутог издања имали су и ствараоци из пожаревачког краја Светлана Перишић, Рада Несторов и Љубисав Грујић.

Према одлуци стручног жирија, песникиња Светлана Перишић добила је повељу за песму сврстану међу најлепших са овогодишњег конкурса „Деспотова заклетва“. Вреди поменути да је Светлана угледна домаћица, вредан пољопривредник, одана супруга, мајка и бака која поред свих обавеза на селу пише поезију. Члан је Браничевско – стишке књижевне заједнице у Малом Црнићу и до сада је објавила неколико књига песама.

Ради Несторов и Љубисаву Грујићу из Пожаревца, овом приликом додељене су  специјалне захвалнице за даровану песму.

Иначе, Уметнички клуб „РАСКОВНИК“ чији је председник Мирослав Мишел Boltres постоји осам година а промоција Зборника и додела признања приређена је у смедеревском Центру за културу у присуству великог броја учесника и представника локалне самоуправе града Смедерева.

В.Винкић