2021-09-07T20:28:06+02:00 8. септембра, 2021. 07:00 |

Признање „Домаћин деценије“ велика обавеза

Спортски савез Пожаревца уочи старта Међународне бициклистичке Tрке кроз Србију

Након минулих Љубичевских коњичких игара,  већ у четвртак 9. септембра Пожаревац ће бити домаћин још једне велике манифестације са префиксима спортске и међународне. Реч је о старту 61. Међународне бициклистичке Трке кроз Србију која ће у четири етапе водити такмичаре стазом дугом 600 километара. Посебна одговорност и значај у координацији бројних локалних асоцијација укључених у Трке, лежи на Спортском савезу Града Пожаревца, који је у припреме за овај спектакл интензивно ушао још пре неколико месеци.

– Имајући у виду да је наш град за непуних недељу дана два пута у центру спортске мапе Србије, велики број професионалаца и ентузијаста није имао ни дан времена да сабере утиске са управо окончаних Љубичевских коњичких игара, јер су сви ресурси фокусирани на припреме које обухватају старт најстарије и најпрестижније Међународне бицикистичке трке у земљи, каже Златан Костић, председник Спортског савеза Пожаревца.

– Наравно, изазов више да све протекне у најбољем реду је специјално признање Граду Пожаревцу „Домаћин деценије“ које је директор Трке Владимир Куваља прошле године уручио градоначелнику Саши Павловићу, из чега проистиче обавеза да  сарадња између организатора и локалне самоуправе у четвртак буде на још вишем нивоу, истиче Костић.

Златан Костић председник Спортског савеза Пожаревца

Међународна бицикистичка Трка кроз Србију стартоваће у Табачкој чаршији, а како су организатори најавили, надметаће се двадесет екипа које долазе из Африке, Азије, Северне Америке и Европе. Репрезентација Србије биће предвођена Душаном Рајовићем, тренутно члана француског про тима Nippo Delko Provence. Прва етапа дуга је 156 километара а циљ је у Мионици. Друга у дужини од 155 километара вози се 10. септембра од Мионице до Чачка из кога је 11. септембра старт треће етапе дуге 146 километара док је циљ у Пријепољу.

По испраћају овог спектакуларног бициклистичког каравана, за Спорстки савез Пожаревца нема одмора, о чему Костић каже:

– Оперативни део тима Спортског савеза Града Пожаревца који је у првој половини године активно радио на реализацији текућих обавеза, промоцији и помоћи школском спорту, материјалној и стручној подршци клубовима и спортистима који се индивидуално надмећу, помоћи спортиста са посебним потребама … приближавамо се Уличним тркама „GRAND PRIX POŽAREVAC“ које се по традицији одржавају у оквиру Дана ослобођења Пожаревца. Наравно да то није све јер се наше обавезе огледају у призми свих осталих надметања која су сврстана у спортски календар Града за 2021. годину. Но, искуство са једне и подршка Града Пожаревца нашем Савезу са друге стране драгоцени су у свему што нас очекује, јер одговоран задатак унапређења спорта, масовних облика физичке културе и активности школске омладине у функцији здравог живота – немају алтернативу, закључује Костић.

Влада Винкић