Дом здравља Пожаревац недавно је добио два признања. Прво, крајем фебруара је стигло од Лекарске коморе за Југоисточну Србију чије је седиште у Нишу. Овој Комори, као струковном и професионалном удружењу, припада Дом здравља Пожаревац.

            Признање је стигло као потврда за квалитет услуга здравствених радника ангажованих у две ковид амбуланте – у Пожаревцу и Огранку у Костолцу.

Др Дејан Миленковић

            -Признање Лекарске коморе за Југоисточну Србију се односи на обе наше амбуланте. Добили смо једну плакету и сматрам да је то успех првенствено људи који су радили у црвеној ковид зони ове три године, лекара, медицинских сестара, лабораната, рентген техничара, радиолога и свих осталих служби, почев од дечије, школске, до службе Хитне помоћи. Сви су они били укључени у мукотрпни рад у току ковид пандемије корона вируса. Зато су и препознати међу великим бројем здравствених установа. Дом здравља имао је привилегију да буде награђен. То импонује и менаџменту Дома здравља и свим другим запосленим, поготову др Катарини Милићевић и др Борки Шутовић, које су биле координаторке у ковид амбулантама. Хоћу од срца да захвалим свим овим људима који и даље раде у ковид амбулантама, каже др Дејан Миленковић, директор ове здравствене институције.

Др Борка Шутовић
Др Катарина Милићевић

Стање са ковидом је од октобра прошле године ушло у мирнију фазу што се тиче обољевања. Број позитивних пацијената на дневном нивоу, како показује статистика, креће се између 3 и 10 позитивних и то траје шест месеци.

-Ушли смо у стабилну фазу, негде се назире, као што је објавила Светска здравствена организација, сам крај ове пандемије и очекује се да корона убудуће има карактер и третира се као сезонски грип, каже др Миленковић.

Грип међу школском децом

 Сезонски грип је узео маха, највише код деце школског узраста. Проблем је што је мало лекара, а дневно се за преглед појави између 50 и 70 деце по лекару. Грип се у нешто мањем обиму проширио и међу предшколском децом и у овим диспанзерима су велике гужве. Др Дејан Миленковић апелује на пацијенте и њихове родитеље за мало стрпљења:

-На Школском и Дечијем одељењу су велике гужве и можемо само да замолимо за мало стрпљења јер ће сва деца бити прегледана. Нисмо у могућности да сву децу одједном примимо и морамо да радимо тријажу. Прво се примају деца са високом температуром, док она са блажим симптомима мора да причекају.

 

ОД „РОСЕ“ ЗА ШКОЛУ РОДИТЕЉСТВА

  Друга лепа вест и пријатно изненађење, како каже  др Дејан Миленковић, директор Дома здравља Пожаревац,  је стигла почетком марта:

– То су награда и донација за Школу родитељства Дома здравља

Пожаревац коју води Гинеколошка заједно са Патронажом службом. Институт „Батут“,  у сарадњи са „Роса“ компанијом препознао нас је од свих домова здравља у Србији,  наградио и донирао пригодне поклоне, потребне за рад наше Школе родитељства. То су вага за мерење беба, модел лутке – бебе за вежбе будућих мајки и различити едукациони материјали. Осим тога, за патронажне сестре су дониране и две торбе и један таблет.

            Свечана додела донација Компаније „Роса одржана је у Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду. Донације је добило 20 домова здравља. Овом приликом Компанија „Роса“ је најавила да ће наставити да издваја по динар од сваке продате боце воде запремине 1,5 литара.

Повећан проценат вакцинисаних

Почетком године, посебно од када је избила епидемија морбила, повећан је број одзива на вакцинацију ММР вакцином. Вакцина против морбила, заушки и рубела се прима у две дозе. Прва је у узрасту између 12 и 15 месеци, а друга на поласку у први разред. Штити од три болести и то је као превенција, најбољи вид заштите. ММР вакцина је у обавезном календару вакцинације.

  УЛТРАЗВУК, ДАР ЗА ГИНЕКОЛОШКУ СЛУЖБУ

У Дому здравља реализован је и програм који је вођен под покровитељством Града Пожаревца и Компаније НИС у оквиру акције „Заједници заједно“. Почела је прошлог лета и резултирала новим ултразвучним апаратом који је стигао 27. фебруара. Ултразвучни апарат представља најсавременију технологију и намењен је Гинеколошкој служби. Има три високофреквенте сонде: линеарну, конвексну и гинеколошку.

-Апарат је првенствено намењен младим брачним паровима који су у процесу вантелесне оплодње, али ће се користити и у друге сврхе, пошто има све три сонде, за ултразвук дојке, за гинеколошки преглед за нормалне, здраве трудноће. Оном слогану „Заједници заједно“ ми смо додали и наш „Још боља дијагностика више беба“. Тиме ће бити унапређен  квалитет рада, каже др Дејан Миленковић.

Дом здравља у Пожаревцу је, иначе, добио 4 милиона динара за набавку овог ултразвучног апарата. Пре неколико година у акцији „Заједници заједно“ добио је и ултразвучни апарат за Школски диспанзер.

Град Пожаревац је недавно донирао Дому здравља и стоматолошку столицу. Очекује се, такође као донација Града, да стигну још две столице за Стоматолошку службу одраслих. Ових дана се очекује да пристигну и клупе за чекаонице у Општој служби. Клупе израђује и донира ПД ПРИМ Костолац.

                                                                                                            Д. Деурић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content