Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је ушао у веома важан пројекат израде нове генерације пензионерских картица са циљем да се на директан начин унапреди животни стандард пензионера. Тим поводом посетили смо Филијалу Републичког фонда пензијског и инвалидског осигурања у Пожаревцу,  и разговарали са директорком Иваном Весић која нам је објаснила значај као и процедуру подношења захтева за картицу.

-Право на картицу имају сви старосни, инвалидски и породични пензионери као и корисници новчане накнаде за помоћ и негу другог лица и телесно оштећење. Захтев за картицу се може поднети у било којој филијали Фонда ПИО, а преузима у месту боравка, односно место где му се врши исплата права, каже Ивана Весић и додаје:

Ивана Весић

-Ми смо и раније издавали пензионерске картице, али оне су биле намењене заштити личних података пензионера и служиле су за доказивање статуса пензионера. Сада нам је циљ да идемо корак даље, да омогућимо пензионерима да употребом картице остварују попусте, погодности,  сакупљају поене и све што ће олакшати да у друштвено одговорним институцијама  остваре бенефите, истакла је Весић и нагласила:

– Држава нам помаже да овај пројекат спроведемо што брже и ефикасније, а 1.700.000  корисника који имају право на картицу,  једино треба да поднесу захтев што траје неколико минута.

Подношење захтева може се обавити на два начина.

Први је путем странице  https://zpk.trezor.gov.rs  на сајту Републичког ПИО Фонда https://www.pio.rs.

За кориснике права који нису у могућности да пријаву обаве на овај начин, захтев подносе лично уз давање личне карте на увид, као и  преко законског заступника или пуномоћника. Неопходно је да дођу на шалтер  ПИО фонда у Филијали Пожаревац. Битно је поменути да се просторије због реконструкције привремено налазе у улици Лоле Рибара број 2, чији је улаз из Табачке чаршије број 18.

Пензионери са територије браничевског округа, подношење захтева могу обавити на шалтерима у седам  испостава пожаревачке Филијале ПИО Фонда у Голупцу, Великом Градишту, Жагубици, Жабарима, Петровцу на Млави, Малом Црнићу и Кучеву.

Примена пензионерских картица предвиђена је од 1.октобра ове године, до када ће се формирати мрежа друштвено одговорних привредних субјеката који ће омогућити посебне погодности за пензионере.

-Морам са задовољством да истакнем како се велики број предузећа до сада већ прикључио овом пројекту, и да је потписано неколико споразума о сарадњи на чему ПИО фонд наставља интензивно да ради, закључује директорка Филијале Републичког фонда пензијског и инвалидског осигурања у Пожаревцу Ивана Весић.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content