2017-04-19T22:00:24+02:00 19. априла, 2017. 22:00 |

Пројекат ХОЋУ ДА ЗНАМ: Не може без медија

Tribina„Интерна финансијска контрола у јавном сектору и ревизије буџета”,назив је јавне дебате која је одржанау Радио кафеу у Пожаревцу у оквиру пројекта „Хоћу да знам“ који реализује Радио Boom 93. Учесницису били некадашњи високи локални функционери: Славољуб Матић, Миодраг Милосављевић и Звонимир Благојевић.

Они су оценили да постоји дужност носилаца јавних функција да буџете приближе грађанима и свим актерима у јавности, као и да добијају повратне информације шта је грађанима и заједници  потребно.

По речима Славољуба Матића, некадашњег председника Скупштине општине Пожаревац, битно је да постоји транспарентност и јавност у раду служби које су одговорне за доношење и реализацију самог буџета.

-То не може без медија и могу да  констатујем да је медијска сцена у Србији данас у мраку. У Србији преко 1.800 медија дели скромна средства из буџета, што омогућава онима који имају зле намере, а то су они који не желе транспарентност у сопственом вршењу власти, да манипилишуи онемогућавају да медији буду продуктивни на начин на који то налаже стварност, рекао је Матић.

Звонимир Благојевић актуелни одборник и некадашњи заменик председника Општине рекао је да је питање колико који представник власти препознаје потребе грађана и потребе за изменама у буџету.

-Одборници су постали политички представници странака. Све је лошији одабир чланова Градског већа. Чланови Градског већа би требало да прате области и усмеравају…Они би требало да имају одређене планове и програме, али и периодичне извештаје шта су урадили у претходном периоду. Не може један човек да буде стручњак за све, то видимо и на нивоу државе, а тако је и у локалу. Колико год да имамо способног градоначелника, његовог заменика или неког од њих, то није довољно. Морамо да имамо тимове способних људи на сваком месту, закључио је Благојевић.

По мишљењу Миодрага Милосављевића, некадашњег градоначелника Пожаревца, интеркација између власти и грађанског сектора у Пожаревцу никада није била квалитетна. Он је рекао да су разлози за неутрошена средства у буџету нерад, незнање и недостатак пројеката, као најбитнији.