2017-10-04T08:06:56+02:00 4. октобра, 2017. 08:06 |

Промоција спорта и олимпијских вредности

Пожаревац је имао част да буде град из кога је кренуо олимпијски караван 2017/18, у организацији Олимпијског комитета Србије. На централном градском тргу са ученицима основних школа у оквиру „Олимпијског часа“ дружио се Милутин Стефановић, члан репрезентације Србије у стрељаштву и освајач 12. места на Олимпијским играма у Рију. Кроз низ радионица малишани су са члановима Олимпијског тима могли да стекну нова или провере своја знања о олимпијском покрету, историји Олимпијских игара, олимпијским спортовима, симболима и истакнутим спортистима.

             Наш олимпијац је изразио задовољство што се први „Олимпијски час“ одржава у Пожаревцу и што ће бити у прилици да деци дочара живот врхунских спортиста.

             -Одавде крећем на моје друге Олимпијске игре које ће се одржати 2020. године у Токију и драго ми је што ћете сви ви бити део те позитивне енергије коју ћу  понети у борбу за квоту, а надам се и за учешће на Олимпијским играма. Приближавање Олимпијских игара и духа олимпизма вама најмлађима је важно као подстицај здравих животних навика, живота са спортом и уз спорт, рекао је Милутин Стефановић.

             Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић се захвалио Олимпијском комитету што је одабрао Пожаревац за прву станицу у новом циклусу „Токио 2020“.

             -Не сећам се да смо скоро били домаћини једног овако опсежног програма какав је „Олимпијски час“. Нарочито ме је обрадовала промоција различитих спортова, фер плеја, поштовања противника и упознавања других култура и обичаја. Мишљења сам да би читав свет био много боље место, када би у његово име одлучивали они који својим талентом, али и вредним радом заслужују учешће на Олимпијским играма и прилику да се тамо боре за своје државе. Вођени тим вредностима и ми овде у Пожаревцу решили смо да ојачамо спортску инфраструктуру свесни да врхунски резултати морају бити праћени и адекватним условима, односно модерним дворанама, квалитетним теренима за игру и тренинг. На том путу посебну пажњу посветили смо школском спорту као бази будућих шампиона, али и рекреативном, који је усмерен ка онима који искључиво желе да очувају своје здравље и ведар дух. Све су то разлози што смо Олимпијском комитету данас широм отворили капије Пожаревца,  у нади да ћемо некада имати представника из нашег града на највећој светској смотри спорта. Савети које смо на путу ка том циљу добили од председника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића, који је недавно боравио у Пожаревцу од непроцењивог су значаја, истакао је Илић.

             „Олимпијском часу“ су присуствовали и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, чланице Градског већа Ана Миљанић и Весна Пејић, председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић.

                                                                                                                                      Д.Динић