2020-09-04T08:49:24+02:00 4. септембра, 2020. 08:49 |

Промоција туристичких потецијала

На територији Општине Мало Црниће најмасовнија манифестација „Стишко посело“ сваке последње суботе у августу окупља преко 700 учесника укључујући богат културно – уметнички програм, више од 100 екипа које се надмећу у спремању гулаша и рибље чорбе, такмичаре у пецању, бројна удружења жена, излагаче народних радиности и бројне посетиоце који уживају у целодневном проводу, у прелепом амбијенту поред језера Заова.


Иако је постојала жеља руководства Општине Мало Црниће и представника Туристичке организације да се манифестација одржи у 2020. години, „Стишко посело“ није одржано због тренутне епидемиолошке ситуације и поштовања препорука и мера Владе Републике Србије и Института за јавно здравље Србије.

МОГУЋЕ ОДРЖАВАЊЕ ФЕДРАСА

Епидемиолошка ситуација у Србији утицала је на неодржавање бројних манифестација у овој години. У наредном периоду уколико буду постојале могућности реализације манифестација уз поштовање свих мера предострожности и препорука, биће одржан ФЕДРАС, у периоду од 14. до 22. октобра. Центар за културу, под покровитељством Општине Мало Црниће, од 1972. године традиционално окупља најквалитетнија аматерска позоришта из Србије и пружа могућност да се у Малом Црнићу погледају одличне представе аматера чији таленат их је довео до републичких фестивала и бројних награда.

-У Општини Мало Црниће највећу посећеност у претходном периоду забележили су манастир и излетиште Заова и базени који су радили и на којима су у врелим летњим данима посетиоци тражили освежење и добар провод. Ипак, оно што је недостајало многима поред свакодневних конзумирања гурманских специјалитета, могућностима обиласка културно историјских споменика, природних богатстава, јесу разноврсне манифестације које се одржавају током године. Поред Туристичке организације и Центра за културу који организују најмасовније манифестације, у Општини Мало Црниће регистрована су бројна удружења грађана која своја интересовања преносе становништву и организују догађаје који привлаче различите профиле посетилаца. Велика љубав према коњичком спорту, кинологији, лову, риболову, песми, традицији, моторима, резултирала је да се у Општини Мало Црниће годишње организује преко 30 манифестација,

истиче Јасна Јовић,директорка Туристичке организације и додаје:

Јасна Јовић

-Значај оваквих скупова је успешно промовисање наше мале општине и константна заинтересованост за учешће и долазак великог броја посетилаца. За традиционално дугогодишње организовање ловачких манифестација на које се ловци увек враћају, заслужни су ЛУ „Стиг Божевац – Смољинац“ и ЛУ „Млава“. Мото клуб „Хероес“ у Кобиљу организује мото скупове са преко 400 мотора из Србије и суседних земаља. Успешна сарадња са Мото асоцијацијом Србије резултирала је да на место заменика ове асоцијације буде постављен Давор Марјановић, председник Мото клуба „Хероес“ који успешно са члановима на Сајму мотора и аутомобила у Београду промовише све акције Мото асоцијације Србије, као и клуб и регион одакле потиче. Мото скупови у Малом Црнићу синоним су за позитивну атмосферу, добру организацију и велику посећеност.

Коњички клуб „Маестосо“ и КК „Сиглави“ у Кобиљу, Божевцу и Смољинцу, организују фијакеријаде на којима призор грациозности, усклађености и дисциплине импозантних грла оставља фантастичан утисак на посетиоце. Манифестација у повоју, „Сабор пчелара са дочеком Нове године“ у Великом Селу и ове године организована је успешно и под посебним условима због епидемиолошке ситуације, послато је 136 узорака меда из осам држава.

-Свакако најјачи печат остављају културно – уметничка друштва, удружења жена и етно манифестације које изазивају велико интересовање и кроз које се прожимају традиција и култура Општине Мало Црниће, закључује Јасна Јовић.

                                                                                                          Д.Д

Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је подржао пројекат.