2016-12-16T03:30:18+01:00 8. марта, 2016. 10:00 |

Промовисана војна занимања

DSC_1139

У пожаревачком Центру за културу, у присуству великог броја ученика основних и средњих школа, стручни педагози Војне гимназије, Војне академије и Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије, организовали су промоцију војног позива.

Том приликом представљени су различити програми Војне гимназије и Војне академије  који су међу младима све популарнији.

Они који се након основне школе буду одлучили за војни позив, по речима Сузане Сотиров, професорке биологије, полагање пријемног ће се обавити у једном дану, у интернату Војне гимназије, у присуству чланова породице.

Осим полагања српског језика и математике и тестирања физичке издржљивости, кандидати ће морати да обаве и здравствене провере. Важно је рећи и то да ученици, током школовања бораве у Војном интернату. Ове школске године биће примљено 120 ученика. Конкурс је отворен до 31. марта.

У оквиру Универзитета одбране, најмлађег универзитета у Србији, постоје Војна академија и ВМА. На ВА могуће је уписати основне и интегрисане академске студије по чијем завршетку се усавршавање студената не завршава. Акредитовано је шест студијских програма на Војној академији мастер студија, специјалистичких и докторских студија. Такође, студентима на Медицинском факултету, ВМА, омогућене су специјалистичке и докторске студије. Ове школске године на Војну академију биће примљено 90 студената, 81 на основне академске и 9 на интегрисаним студијама.  Средњу стручну војну школу ове године уписаће 60 ученика, док ће 25 кадета похађати интегрисане студије медицине.