2018-01-30T11:46:12+01:00 30. јануара, 2018. 11:46 |

Проширење производних капацитета и нова радна места

Челници Града Пожаревца обишли објекте пожаревачких фирми „Хела Радојковић“ и „Styline“

У циљу побољшања привредних активности у Граду, пожаревачка локална самоуправа наставља акцију „Привреда без граница“. Подсећања ради, прошле године Град Пожаревац донео је Програм локалног економског развоја, на основу којег су наши предузетници по први пут добили могућност да конкуришу за подстицаје и уз помоћ локалне смаоуправе унапреде и прошире своје пословање, а додељени су и први подстицаји. Програм је прилагођен малим и средњим предузећима, која немају могућност да добију помоћ државе и Министарства привреде.

ДОЛАЗАК ТУРСКИХ ИНВЕСТИТОРА

             Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, председник Скупштине Бојан Илић и градски менаџер Митар Караџић су у понедељак, 29. јануара, у оквиру акције „Привреда без граница“, обишлипожаревачке фирме „Хела Радојковић“ и „Styline“. Том приликом одржани су и радни састанци, на којима су прецизирани даљи пословни кораци ових приватних предузећа, али и представљене погодности које им локална самоуправа нуди.

             Фирма „Хела Радојковић“ продаје ауто делове и опрему за путничка, теретна и комби возила, као и за радне машине, а бави се и дијагностиком. По речима власника овог породичног предузећа Мирослава Радојковића, тренутно запошљава десетак радника, на тржишту послује већ 31 годину, а кроз њену радионицу прошло 450 ученика из Браничевског округа. Жеља менаџмента је да се постојећи капацитети у наредном периоду прошире.

-Планирамо да доведемо турског инвеститора, који жели да у Пожаревцу, поред нашег објекта, отвори царинско складиште. У првој фази реализације овог програма планирамо да запослимо 30 радника. Друга фаза подразумева репарацију алнасера и алтернатора за Балкан. За почетак снабдеваћемо српско тржиште, најавио је Радојковић.

             На радном састанку донет је закључак да се мора порадити на уређењу комуналне инфраструктуре у овом делу града. Наиме, улица у којој се осим фирме „Хела Радојковић“ налазе и друга мала и средња предузећа је неасфалтирана.

             -Осим уређења путне мреже, односно асфалтирања улице, овде ће,кроз индустријску зону, ускоро проћи и велики кишни колектор,  тако да ће на њега моћи да се прикључе сви они који за тим имају потребе, а смештени су у овом делу града. Оно што се јавља као потреба локалне самоуправе јесте да Град мора имати евиденцију малих и средњих предузећа и предузетника, јер без тога немамо праву слику о томе која предузећа овде послују, којим се производним процесима баве, са киме сарађују. Кроз планове и стратегије одрживог развоја Града можемо им пружити логистичку подршку, уколико желимо да доведемо потенцијалне инвеститоре, рекао је Спасовић, уз напомену да ће Град учинити све да компаније имају погодне услове за привређивање.

ЈУГОСЛАВИЈА У МАЛОМ

             Након посете предузећу „Хела Радојковић“, градоначелник је заједно са својим сарадницима обишао и продајни објекат фирме „Styline“ у Пожаревцу, која запошљава 120 радника.

             Жељко Крањчевић, власник и директор Stylinе-а захвалио се представницима локалне самоуправе на посети, уз напомену да је радни састанак повод да се искажу намере за будући рад и развој овог предузећа, које како је рекао, представља озбиљног привредника на територији Града Пожаревца.

             -Домаћи трговачки ланац је асоцијација домаћих трговачких малопродајних ланаца, који запошљава више од 4.500 радника, који у свом саставу поседује 628 малопродајних објеката распоређених од Врања до Сенте. Представљамо Југославију у малом. Морам да напоменем да смо прошле године остварили изузетне пословне резултате, рекао је између осталог Жељко Крањчевић.

             Први човек Града Пожаревца Бане Спасовић истакао је да на територији Браничевског округа ради 20 „Styline“ малопродајних објеката, што је свакако може сврстати у велике компаније. Он се овом приликом осврнуо и на Програм локалног економског развоја на основу којег се додељују субвенције за покретање или проширење производње,запошљавање нових радника, као и подршку за добијање сертификата и  увођење нових технологија које омогућавају успешније процесе и иновације.У овој години, за подстицаје је издвојено 20 милиона динара, а у наредном периоду усвојиће се и нови Програм локалног економског развоја, преко којег ће знатно већи број предузетника имати прилике да добије бесповратна средства за проширење производње.

             -Улица Ђуре Ђаковића ће у мају – јуну ове године, у зависности од тока јавних набавки, имати јавну расвету коју Пожаревљани годинама уназад ишчекују. Биће постављено 120 нових сијаличних места, а оно што ме посебно радује јесте наговештај да када се буду окончали радови на постављању расвете, компанија „Styline“ потрудиће се да преуреди прилаз свом продајном објекту, закључио је Спасовић.

М. П.