Славиша Стојковић

Јавно предузеће „Топлификација“ Пожаревац током летњих месеци ради на проширењу топлификационе мреже везане за постојећи систем, као и на одржавању постојећег система.

Подсетимо да је протекла грејна сезона прошла без већих прекида у испоруци топлотне енергије, те су грађани имали стабилно и редовно снабдевање.

Директор ЈП „Топлификација“ Пожаревац Славиша Стојковић истиче да је протекле сезоне време „ишло на руку“ и да је систем даљинског грејања беспрекорно функционисао, те да се нада да ће нова грејна сезона, која је пред нама, протећи исто.

Стојковић истиче да је стратешка одредница ЈП „Топлификација“ Пожаревац  изградња пумпне станице која кошта 5 милиона евра.

-Ради се о сложеној и великој инвестицији коју сами не можемо да изведемо. Веома нам је значајна подршка Града Пожаревца, па ћемо у том правцу и деловати како бисмо у наредним годинама обезбедили средства и изградили је. Њена улога је  пресудна за даље значајније ширење топлификационе мреже, јер би створила могућност да систем допре и до виших зона у граду, а и постигао би се и бољи квалитет испоруке енергије, нагласио је Стојковић.

                                                              ПРИ КРАЈУ РАДОВИ У РАТАРСКОЈ

Када је реч о инвестицијама, при крају су радови на дистрибутивној мрежи на топлопредајној станици Ратарска 209. Према речима Златка Цвејића, руководиоца техничког система, то је последња, четврта локација у Ратарској улици.

-Радови су при крају, те очекујемо да ћемо у наредних двадесет дана комплетно да завршимо тај део. Ова локација обухвата Ратарску улицу, од Ударничке до пруге, леву страну улице са припадајућим бочним улицама: Ударничка, Витешка, Јефимијина, Кланкова, Ратарско сокаче и Петра Трифуновића. У току ове грађевинске сезоне извели смо и наставак примара до пруге и повезали две топлопредајне станице, једну на Ратарској 209, а једну преко пута, са десне стране улице Ратарска 146. Са почетком наредне грејне сезоне пустићемо у рад и те две подстанице. Дистрибутивна зона на десној страни Ратарске улице из подстанице на Ратарској 146 је урађена прошле године, али није пуштена у рад . Када се буде завршило са овим радовима и кад будемо извели прикључење на електродистрибутивну мрежу те две подстанице ће бити у функцији почетком грејне сезоне, рекао је Цвејић.

Златко Цвејић

Тренутно се ради  на доградњи још једне постојеће локације која је везана за топлопредајну станицу вртића „Невен“. То је наставак дистрибутивне мреже на углу Скопљанске и Делиградске улице, чиме ће се створити могућност за повезивање десетак објеката.

– Оно што имамо у плану и чији се почетак очекује ових дана је дистрибутивна мрежа на топлопредајној станици Влајка Павловића. Ми  смо прошле године урадили ту топлопредајну  станицу и сада смо по уговору са Фондом добили новчана средства за ширење дистрибутивне мреже од 38 објеката који ће бити повезани. Надамо се завршетку радова до почетка грејне сезоне. У међувремену Фонд је са нама закључио уговор за још једну локацију за дистрибутивну мрежу, а то је локација Немање Томића 18. Ту такође имамо изведену топлопредајну станицу, а ребалансом правимо могућности  да уговоримо и те радове. Да ли ће они бити уговорени на јесен или ћемо их пребацити у наредну годину још увек не знамо, додао је Цвејић.

Што се тиче одржавања система у току су радови на примарном цевововду у двориштима Основне школе „Доситеј Обрадовић“ и Економске школе, закључно са прикључком за Окружни суд.  Цвејић истиче да ће ти радови бити готови за десетак дана и да „Топлификација“ има у плану да на још неколико локација  у граду уради топлопредајне станице које су у функцији, да их потпуно реконструишу и тиме добију на поузданости и ефикасности тог дела система.

Припрема за грејну сезону почиње почетком септембра. По одлуци о испоруци топлотне енергије законска рок за почетак грејне сезоне је  15. октобар, односно од 1. до 15. октобра условно,  уколико температуре три дана узастопноу  21 сат буду до 12 степени.

                                                                                И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content