На протесту који је организован у у Београду под називом „Правда испред пара“ учествовали су и представници Одбора Синдиката образовања за Браничевски округ. Одлука о одласку у Београд и учешћу у протесту донета је једногласно  на састанку Одбора у Пожаревцу који је заказала председница Маргита Петковић. Као и сви просветни радници у Србији, без обзира којем од четири репрезентативна синдиката припадају, незадовољни су новим положајем који предвиђа уредба о платним групама и разредима чије је доношење најављено до краја септембра :

           -Просвети која је и раније због неравноправног положаја у односу на друге делатности тражила повећање, платни разреди неће донети веће плате, сем за оних 4,7 одсто предвиђених за јавни сектор, рекла је Маргита Петковић. Уредбом о платним разредима и даље не „стижемо“ запослене у области социјалне и здравствене заштите и зато влада тихо незадовољство у просвети. Професори и учитељи су недовољно плаћени, а школама недостају генеричка радна места у администрацији и помоћно – техничком особље. Протестом желимо да подигнемо глас како би нас чули, додала је.

За бољу позицију у преговорима

           На протесту у Београду пред Министарством просвете, науке и технолошког развоја 31. августа, учествовали су представници  Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије “Независност” и Синдиката радника у просвети Србије. Почетак нове школске године, ако се синдикати договоре, могао би да означи и почетак штрајкова у школама у септембру и то скраћивањем трајања часа на 30 минута.

           Иначе, министар просвете, науке и технолошког развоја Србије, Младен Шарчевић је по најави окупљања синдиката, оценио да је „протест просветних радника мотивисан заузимањем боље позиције у преговорима када су у питању платни разреди и промена начина финансирања“.  

          Представници овог као и три преостала репрезентативна синдиката просветних радника протестују, јер желе да просветни радници са седмим степеном образовања буду пребачени из осме у девету платну групу заједно са другим занимањима истог степена и тако се изјадначе у старту по квалификацији.

           У Одбору синдиката образовања  Браничевског округа нису само незадовољни предвиђеним платним разредима који мање вреднују исту квалификацију и степен стручности у просвети у односу на друге делатности. Кроз плату се више не би вредновало, речено је, ни разредно старешинство које доноси много педагошких и радних обавеза. Правилници о финансирању школа се у Министарству просвете, науке и технолошког развоја праве према стандардима београдских образовних установа које функционишу у сасвим различитим условима него сеоске или школе у мањим и удаљенијим местима, где има неподељених одељења и обавезе у настави учитеља, али и  раду помоћно – техничког особља су другачије.

           На састанку Одбора Браничевског округа Синдиката образовања у Пожаревцу разговарало се и о технолошким вишковима и слободним радним местима као и спремности Синдиката да помогне својим члановима при налажењу посла у таквим ситуацијама.

                                                                                                       Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content