ПОСЕТА  АЛЕКСАНДРА ВУЛИНА НАРОДНОЈ КУХИЊИ У ПОЖАРЕВЦУ

IMG_4170Народна кухиња у Пожаревцу недавно је опремљена новим гасним шпоретом са електричном рерном и новим казаном, за чију набавку је Министарство рада и социјалне политике издвојило око 600 хиљада динара. Тим поводом министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, заједно са генералном секретарком Црвеног крста Србије Весном Миленовић, посетио је Црвени крст у Пожаревцу, у оквиру кога Народна кухиња функционише и која тренутно броји 850 корисника, међу њима 400 је узраста до осамнаест година.

Програм народних кухиња реализује се у 77 градова и општина у Србији. Закључком Владе Републике, прошле године је за обнављање опреме за рад народних кухиња, које су у власништву организација црвеног крста, опредељено 50.564.000 динара.

           Ресорни министар Александар Вулин подсетио је да народне кухиње нису обнављане 21 годину. Министарство је захваљујући већим уштедама и бољем пословању, обезбедило новац за обнављање свих кухиња у Републици, чиме ће се задовољити потребе социјално угрожених корисника. За наредну годину надлежно Министарство је предвидело 515.000.000 динара за различите програме, који ће се реализовати у сарадњи са Црвеним крстом Србије.

По речима генералне секретарке ЦК Весне Миленовић, основни циљ обнове кухиње у Пожаревцу, једне од највећих народних кухиња у Србији, јесте повећање капацитета у припреми топлих оброка за социјално угрожено становништво. Оно што следи је испорука великих термоса, капацитета 40 литара за потребе седам пунктова у Пожаревцу и Костолцу.

           Градоначелник Бане Спасовић напоменуо да је ове године, из буџета локалне самоуправе, за рад Народне кухиње издвојено више од 14.000.000 динара. Топлим оброцима биће обезбеђени сви корисници, укључујући и пакете са основним животним намирницама за социјално угрожена лица у сеоским месним заједницама.

                                                                                                        М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content