ШАХОВСКО УДРУЖЕЊЕ „ОМЛАДИНАЦ 012” ПОЖАРЕВАЦ

Шаховско удружење „Омладинац 012” освојило је прво место у овогодишњој Лиги Браничевског округа која је одиграна у Пожаревцу и тиме се пласирало у виши ранг такмичења Лигу централне
Србије „Исток”, у којој планира да опстане. Шаховско удружење „Омладинац 012” је за кратко време окупило 25 чланова, од којих је 10 активних такмичара.
Оснивач и новоизабрани председник удружења Саша Канђолас рекао је за „Реч народа” да су прелазак у виши ранг Пожаревачки шахисти изборили захваљујући позитивном колективном духу
екипе и људским квалитетима самих играча.
Он је подсетио да је Шаховско удружење „Омладинац 012” основано 2020. године и да се у прве две године постојања, није много тога чинило на омасовљавању чланства и на унапређењу удружења како је првобитно и било планирано када се удружење оснивало, те да је чак дошло и до одлива чланства због незаинтересованости. У свега двадесетак дана односно од половине новембра месеца пред само одигравање лигашког такмичења из наведених разлога формирано ново руководство са новим људима на челу који имају велику вољу и жељу да окупе све познате и препознатљиве пожаревачке шахисте како старије тако и млађе. То се види и по самом саставу екипе која је изборила учешће у виши ранг такмичења и која је у рекордном року окупљена и
селектирана од самих домаћих односно пожаревачких играча.
Канђолас је објаснио да се овогодишња лига у овом рангу такмичења одвијала тако што се свих пет кола одигравало у Пожаревцу.
– Били смо домаћини што нам је знатно олакшало посао и што нам је ишло на руку, тако да смо остварили максималан учинак са пет победа из пет одиграних кола и са сакупљених максималних 15 бодова. Било је чак 7 бодова разлике у односу на другопласирану екипу пожаревачког шах клуба 2 који је такмичење завршио са освојених 8 бодова, што је коначни исход, пут у виши ранг и највећи успех од оснивања нашег удружења, каже Канђолас.
План Шаховског удружења „Омладинац 012” Пожаревац је да опстане у Лиги централне Србије „Исток”, али све то неће моћи без квалитетних појачања која ће такође бити наши домаћи повратници односно пожаревачки играчи, на чему се већ сада интензивно ради.

– Виши ранг такмичења доноси и веће финансијске трошкове за смештај и исхрану играча обзиромна то да се Лига централне Србије игра из два дела у укупном трајању од седам дана. Ми се надамо ипак да ћемо уз помоћ локалне самоуправе, Спортског савеза града Пожаревца, као и пријатеља нашег удружења који су нам и у овом кратком временском периоду изашли у сусрет и помогли да се покренемо и ставимо наше удружење на здраве ноге. Надам се да ћемо успети да и за наредну такмичарску сезону сакупимо минимална средства за одигравање како Лиге централне Србије, тако и за одигравање омладинске лиге централне Србије на којој ће наступати наши млади шахисти.

Share.

Comments are closed.

Skip to content