Време је послужило такмичаре и публику трећег септембарског дана на пожаревачком Хиподрому, који је и ове године по 59. пут широко отворио своје капије за велики празник коњарства – Љубичевске коњичке игре. Ова традиционална, велика спортска манифестација из године у годину, славећи пре свега Пожаревац и Љубичево, а потом Стиг, Поморавље и Подунавље, бива све значајнија, како организаторима, тако и граду и људима који улажу сав свој труд, ентузијазам и љубав у коњички спорт.

Првог дана спортска надметања на Хиподрому пратило је неколико хиљада заљубљеника у коњички спорт. Тaкмичарски дан отворен је касачким надметањем „Ресава“ на 1.600 метара за грла која су у каријери зарадила до 500 бодова. Трку је добило лепом, сигурном и најбржом завршницом грло Scarface за чијим сулкама је био Драган Ђуричић. На друго место пласирало се грло Jovania De Sajan, док је трећу позицију заузела Дивна С. Време победничког каса 1.20,2 по километру, а пехар победничком тиму уручио је директор КД „Кнез Михаило“ Александар Миленковић. У првом галопском окршају „Михајловац“ на 1.300 метара, у маниру сигурно, за три дужине коњског тела победу је однело љубичевско грло Wee Loch Lass са јахачем Томашем Нађем. Друга кроз циљ пројурила је Rosa Sham, док се на трећој позицији обрело грло Salah Al Din. Време победника 1.20,1. Пехар из руку директора Туристичке организације Града Пожаревца Василија Балдића примио је директор ЈП „Љубичево“ Мирко Стојановић.

                                                                 КАД ЗАТУТЊЕ ГАЛОП И КАС…

У касачкој трци „Млава“ за грла која су у каријери зарадила до 1.000 бодова, за наградни фонд од 145.000 динара такмичило се 12 грла. Тријумфовало је грло Рен са возачем Зораном Петровићем и просечним касом по километру 1.19,0. Друго место припало је грлу Angelina De Mar, док је треће место освојила Тахома. Признање победничком тиму уручио је директор компаније „Евротрговина“ Шапине Никола Живановић. У утакмици у прескакању препона „Кнегиња Љубица“ најуспешнија је  била Ива Катанић на грлу Quanti из београдског Коњичког клуба „Полицајац“, која је предвиђену деоницу прешла за 34,48 секунди без казнених поена. Друго место освојио је искусни Зоран Јовановић и грло Straordinaria из КК „Фаворит“, док је треће време имала Миа Ковачевић на грлу Јуцко из КК „Инфинити“. Пехаре им је предао члан Градског већа задужен за спорт, омладину и туризам Милан Јовић.

Трећи касачки окршај „Дунав“ за грла која су у каријери зарадила до 2.000 бодова припао је грлу Dark Wood за чијим сулкама је био Миодраг Димитријевић. Друго место заузео је Chet Baker,  а треће Грација. Време победничког каса 1.18,7 по километру, а пехар победничком тиму је уручио директор компаније „Трговина Лилић“ Милан Лилић.

Главно надметање првог тркачког дана, спринтерски окршај „Војвода Миливоје Живановић“ на 1.100 метара добио је Легионар са јахачем Миланом Конкољем и постигнутим временом 1.06,0. Ово грло је за две дужине коњског тела надмашило другопласираног Yabayabadoo, док је трећа на циљ стигла Банболина. Победничком тиму пехар је уручио члан Градског већа задужен за здравство, пољопривреду и заштиту животне средине Бојан Динић. Најбоља касачка партија „Морава“ за грла која су у каријери зарадила до 4.000 бодова, као и прошле године припала је грлу Cann Legacy са Дејаном Катанићем у сулкама и просечним касом по километру 1.16,5. Друго место освијио је Чарли Стар, а треће Силверадо. Пехар победнику предао је члан Градског већа задужен за образовање др Горан Несторовић.

                                                                         ДЕЦА, МАЗА И ЛУЊА

У паузама касачких и галопских трка, као и сваких Љубичевских игара публика је уживала гледајући и аплаузима испраћајући сваких покрет најмлађих учесника – волтижера. На сцени се најпре на кобили Мази представила млађа група волтижера старости 3 до 8 година, а потом је на коњу Луњи своје бравуре приказала искуснија група старости 8 до 10 година, под будним оком тренера Сузане Јанковић.

                                                         АПЛАУЗИ ЗА ВИШЕБОЈЦЕ

Уследило је полуфинале љубичевског вишебоја, такмичење јединствено по свом садржају у свету, где се часни вишебојци у пет традиционалних вештина боре за сабљу и плашт љубичевског витеза. Прво место са 10 освојених поена припало је Ненаду Анђелићу и грлу Indija Jade. На друго место обрео се најстарији вишебојац Војин Мирковић на грлу Шу Шу, а следе Марко Миленковић, Слађан Младеновић, Бобан Јанићијевић, Душан Јанковић, Мирко Караџић и Милан Јовановић. Од финала су се опростили Андрија Стерђевић, Даворин Живковић, Душан Рајчић и Саша Мијатовић.

                                                                                 Дарко Динић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content