Припреме за Виминацијум авантуру, летњи забавно-едукативни камп, су у току, радове на изградњи успорили су временски услови те ћекамп  бити отворен наредне године. Сам програм, када је о обуци инструктора реч, почеће наредног пролећа док ће први кампери у Виминацијуму боравити током лета  2019. Када се ради о обуци за инструкторе за њу се могу пријавити сви који мисле да имају посвећеност, способност и ентузијазам да раде са младим људима. Траже се просветни радници, тренери, бивши извиђачи, кампери, спортисти, студенти који желе хонорарно да раде преко лета, као и сви остали који поседују страст за развојем младих људи.Интересовање за камп је велико, каже Јелена Вуказић, директорка Туристичке организације Града Пожаревца.

-Тачно је да смо били ентузијасти,  најављивали смо да ће камп прорадити већ ове године. Ипак, јавна набавка је мало дуже трајала, а у радовима смо  условљени временским приликама, као и многим другим факторима. На овом месту се креира нешто што треба да траје вечно, ако не вечноонда бар 50 година. Желимо да то пре свега има квалитет. Ово је позитивно и за све нас који радимо на изградњи овог комплекса јер ћемо се боље припремити за следећу сезону. Боље је нешто урадити квалитетнонего  пожуривати само да би се рекло да смо почели већ ове године, објашњава Вуказић.

Када се ради о коришћењу Авантура парка и Легионарског полигона неће бити услова да се посетиоци пријаве за камп и сместе у реплици војног логора него ће бити предвиђене и викенд активности за породице са децом, као и све оне групе које можда могу  само један дан да проведу на Виминацијуму, али да доживе једно потпуно ново искуство.

Камп  на креативан и забаван начин оживљава некадашњи антички град Виминациум. Кроз мноштво атрактивних садржаја, деца и млади од 10 до 17 година моћи ће да стекну нова знања и вештине, да развијају креативност, сналажљивост и тимски дух, а да притом задрже своју индивидуалност. Идеја је да се деца, кроз интересантне и едукативне радионице, упознају са наукама као што су археологија, антропологија, пелаонтологија, са старим занатима и многим другим извиђачким вештинама и техникама самоодбране.

Смештајни капацитет реплике војног логора биће 480 лежајева. Одмах поред ње управо ниче и Легионарски полигон и Авантура парк на којем ће учесници моћи да тестирају своју издржљивост и тимски духи постану прави легионари. Идеја је да овакав забавноедукативни камп живи током читавог лета, односно летњег распуста, те да се групе у смештајном капацитету војног логора смењују на по 7 дана током јула и августа.

Носилац пројекта за реплику Легионарског војног логора је Археолошки институт из Београда. Када се ради о Авантура парку и Легионарском полигону  вредност радова одобрених од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација је 30 милиона динара, носилац је Туристичка организација Града Пожаревца,  на основу пројекта који је урађен у сарадњи са стручњацима са Археолошког института Београд и проф др Миомиром Кораћем.

Ближе информације о учешћу, као и пријави за обуку инструктора налазе се на сајтуviminaciumadventure.com

Share.

Comments are closed.

Skip to content