Ана Ђорђевић, Виолета Станковић, Бојан Стевић и Драгана Урошевић

Уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Пољопривредна саветодавна и стручна служба реализовала је пројекат који се односи на унапређење пољопривредне производње на пољопривредним газдинствима, кроз књигу поља и књигу третирања.

-Министарство пољопривреде је расписало конкурс на коме смо учествовали са пројектом под називом „Унапређење система пољопривредне производње кроз вођење књиге поља и јединствене евиденције о третирању биља средствима за заштиту биља“. Одобрен нам је пројекат и од децембра прошле године кренули смо са реализацијом. Књига поља је евидентирање и уношење свих података за сваку линију производње и за сваку парцелу понаособ. Што се тиче књиге третирања пестицидима за сваку парцелу и културу води се евиденција свих средстава за заштиту биља. Једна од предности тога је да се смањи неправилно коришћење пестицида на газдинству и уједно утиче на заштиту животне средине, казала је Ана Ђорђевић, испред пројектног тима.

Од директора ПССС Пожаревац Бојана Стевића сазнајемо да је одржано девет обука са 180 пољопривредних произвођача, а презентације су организоване у Курјачу, Рановцу, Жабарима, Голупцу, Кличевцу, Кучеву, Жагубици, Смољинцу и Костолцу.

-Ових 180 произвођача је оспособљено да самостално воде ове две књиге и бележе податке. Паралелно спровели смо и неколико анкета како бисмо потврдили статистику са којом смо већ били упознати на терену, казао је Стевић.

За реализацију био је задужен пројектни тим којег су чинили: Бојан Стевић, мастер економиста, Јоргованка Влајковац, дипл. инж. ратарства, Виолета Станковић, мастер заштите биља, Драгана Урошевић, дипл. инж. заштите биља и Ана Ђорђевић, дипл. инж. прехрамбене технологије.

                                                                                    Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content