2021-03-13T12:42:39+01:00 13. марта, 2021. 12:41 |

Пулс савременог живота

У Галерији Центра за културу Пожаревац  отворена је изложба  „Camera Obscura“, младе уметнице Ене Бајић.Јединствен културни догађај приређен је у складу са свим прописаним превентивним мерама заштите од COVIDA 19, а присутнима се најпре обратио Александар Лукић, уредник у Центру за културу.

– Ово је пример како млади ствараоци осећају пулсирање савременог живота,  феномене друштва и стварности која нас окружује, покушавајући да из свог угла тумаче и отварају тај свет на себи својствен начин. Поставка је типичан пример потребе младих да савладају духовну тескобу, уобличе унутарњом снагом и талентом а потом настала дела представе јавности, истакао је, између осталог Лукић.

Поставку коју чине двадесетак колажа – комбинација илустрација и фотографија Ена је креирала током пандемије корона вируса и на јединствен начин, снажном визуелном комуникацијом, бави се различитим друштвеним феноменима: људским правима, еколошким активизмом, борбом против насиља и неједнакости.

Изложбу је отворила Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац:

– Од вечерас смо у прилици да уживамо у мајсторству младе уметнице и веома смо поносни да после дужег периода имамо могућност да се вратимо чаролији ове врсте стваралаштва омогућивши да младе, али и све остале генерације наших суграђана кроз ову поставку осете магични додир са уметношћу, нагласила је Перић.

Ена Бајић је дипломирани дизајнер чије је интеррсовање и јавно деловање усмерено у више праваца јер се до сада успешно опробала и доказала као новинар, фотограф и фоторепортер, сниматељ, писац али и као спортиста (репрезентативац у триатлону, пливач и атлетичар). Одрасла је пожаревачкој уметничкој породици и до пре пар година живела и стварала у Београду, док је данас становник града под Чачалицом у коме налази инспирацију за нова дела.

Влада Винкић