2021-04-26T08:17:34+02:00 26. априла, 2021. 08:17 |

Пуштена у рад нова сепарација (Објављено 15. маја 1981)

Свечано је пуштена у пробни рад нова сепарација шљунка и песка у Основној организацији удруженог рада „Моравац“. У првој години, производња сепарисаног шљунка износиће годишње 150.000 до 200.000 кубних метара, новчане вредности од 30 до 35 милиона динара, а то је равно укупном приходу који је до сада остваривала ова основна организација.

Изградња ове сепарације представља реализацију прве фазе програма експлоатације шљунка и песка на овом подручју у кориту Велике Мораве од  Љубичевског моста до ушћу у Дунав. После изградње сепарације биће набављени велики пловни багери и други капацетети за префабрикацију ових материјала. Ради се, дакле о једном значајном објекту за развој целог подручја.

– По приоритету, експлоатација песка и шљунка је одмах иза производње хране и енергије у плану Општине Пожаревац, истакао је председник Извршног савета Скупштине општине Пожаревац Влајко Стојиљковић. Експлоатација песка и шљунка је перспектива Радне организације „Дунав Морава“.

Већ за пар година ООУР „Моравац“ ће из корита реке вадити годишње преко два милиона кубних метара овог материјала . Експлоатација шљунка је уједно и најсигурнији начин чишћења корита реке и обезбеђења приобаља  од поплава. Комплетну опрему испоручио је произвођач „Словенија цесте“ ,  а монтирали су је радници Моравца. Монтажа је обављена у рекордном року од 15 дана.