2017-01-31T21:40:29+01:00 31. јануара, 2017. 21:40 |

Пут ка стицању и ширењу знања

IMG_1588Химном Светом Сави коју је извео хор, у Основној школи  „Вук Караџић“ у Пожаревцу прошлог петка почела је свечана академија поводом школске славе. Свечаности на којој се најчешће помињало име српског принца и просветитеља Растка Немањића, потом и првог српског архиепископа Светог Саве, присуствовали су ученици школе, њихови родитељи, наставници и бројни гости. Речима да Свети Сава није само школска слава већ и пут који води ка стицању и ширењу знања, поздравила их је директорка школе, Лидија Ристић.

              -Негујући дух просветитељства и наша школа као и друге, осим знања и образовања придаје велики значај васпитању, али и слози и љубави. За нас је веома битно да будуће нараштаје припремамо за частан и одговоран однос према животу и људима. На томе већ 130 година ради велики број наставника чијим се знањем и залагањем веома поносимо.

              Лидија Ристић је указала да је Основна школа „Вук Караџић“ добро опремљена наставним средствима и сређена и да је то важно, али да је још важније какви су људи у њој:

               -Негујемо људскост и све оне врлине које човека чине човеком. Људи који су радили и раде у овој школи изнедрили су генерације успешних људи, а то је оно што истичемо као крајњи циљ нашег рада, јер на млађима свет остаје.

               Име Растка Немањића, рекла је у беседи директорка школе, изговара се у школама, али и народу, а највише у тешким временима. Српски народ је много пропатио кроз историју и зато се увек окретао ка лику и делу Светог Саве, јер је он својим животом показао како се треба понашати и борити за православље и образовање. Када неко остави круну, благо и благостање и узме одору крепкости, показује колико му је заиста стало до заједничког добра народа, рекла је она.

               Ученици школе су потом у програму, који је припремљен за ову прилику  подсетили на детаље из живота Светог Саве, од рођења на српском краљевском двору, доношења одлуке да се замонаши и избори аутокефалност српске православне цркве, преко Трнова у коме се опростио од овоземаљског живота до  духа Светосавља који је оставио да живи у српском народу уливајући му веру и самосвест о постојању и љубави.

                                                         Оставили траг

              На свечаној академији поводом школске славе Светог Саве испраћени су у пензију учитељи и наставници који су својим вишедеценијским педагошким радом у овој школи оставили траг многим генерацијама ученика.

                    У име запослених, директорка школе“ Лидија Ристић захвалила се на досадашњем раду и пожелела срећне пензионерске дане учитељици Љиљани Стефановић, наставницима и професорима Радивоју Јаковљевићу, Љубиши Митићу, Драгољубу Милановићу и Зорици Чупић речима да су увек добродошли:

                   -Хвала свима онима који су својим радом у просвети и овој установи оставили траг залагања и учврстили темеље знања. Људи који су радили и раде у овој школи изнедрили су генерације успешних људи, а то је оно што истичемо као крајњи продукт нашег рада.