2017-03-08T11:07:12+01:00 8. марта, 2017. 11:07 |

Радна група Савета ЕУ у Великом Градишту

У обиласку водоизворишта

DSC_3557Чланови Радне групе Савета ЕУ за проширење (COELA), посетили су  у оквиру програма посвећеног пројектима који су у Републици Србији реализовани уз финансијску подршку приступних IPA фондова, Општину Велико Градиште у којој је изграђен најмодернији систем за водоснабдевање туристичког комплекса Сребрно језеро и околних насеља.Делегацију су дочекали председник Општине Драган Милић и координатор Аустријске развојне агенције – ADA у Србији, Клаус Копер.

Како је већина чланова COELA по први пут посетила Србију, ово је била је изузетна прилика да се упознају и са туристичким потенцијалима, гастрономијом и културним знаменитостима овог краја. Гости су дочекани на традиционалан начин, уз српску погачу и со, а поред освежења послужене су и изврсне српске ракије, дуњевача и шљивовица.

Председник Општине Драган Милић упознао је госте са пројектом система за водоснабдевање, вредности 4,5 милиона евра, значајног за развој туризма и привлачење инвеститора. Осврнуо се и на Голубачку тврђаву финансирану средстима истог пројектом, којом се утемељује регионална туристичка понуда.

Клаус Копер, координатор Аустијске развојне агенције истакао је одличну сарадњу са локалном самоуправом и представио детаље пројекта који је финансирала Европска унија, а имплементирала Аустријска развојна агенција кроз програм „Социо-економски развој дунавске регије у Србији“ (SEDDSR).

Фабиан Псаила, представник Малте, која тренутно председава Саветом Европске уније и на чији предлог је договорена посета Србији, захвалио се домаћинима на гостопримству.

Са техничким детаљима система водоснабдевања, госте је упознао Срђан Радовић, менаџер пројекта.