2018-01-29T13:04:36+01:00 29. јануара, 2018. 13:04 |

Радови у воћњаку у зимском периоду

Воће у Браничевском округу се за сада налази у фази физиолошког мировања и у добром је стању. Изузетно високе температуре у првој декади јануара месеца, које нису карактеристичне за овај период године, кретале су се чак до +17/+18 0C. Тако високе температуре убрзале су процесе ораганогенезе, односно формирање цветних пупољака који доносе род, самим тим се они налазе на вишем ступњу развоја и далеко су осетљивији на спољашње утицаје.

Уколико би се у наредном периоду појавиле критично ниске температуре,могле би да нанесу велике штете првенствено коштичавим воћним врстама као што су кајсија и бресква и воћним врстама код којих је цветање раније, истиче Милена Зафировић Стојановић, дипл. инж. у Пољопривредној саветодавној стручној служби „Пожаревац“.

КРЕЧЕЊЕ ВОЋА

Пољопривредним произвођачима се саветује да обиђу своје воћне засаде, пожељно је окречити дебла и ниже рамене гране како би се спречила појава пуцања коре. До пуцања коре долази услед температурних колебања током зимских месеци, а кора пуца најчешће са јужне и југо – западне стране дебла где је и најинтензивније осунчавање. Најважнија улога кречења јесте да бела боја креча одбија сунчеве зраке и не дозвољава да дође до загревања дебла и кретања сокова из корена према круни, како би се успорио почетак вегетације и бубрења пупољака. Произвођачи морају бити на опрезу и применити неке од мера, уколико је неопходно, како би се умањиле штете од ниских температура. Ту се подразумевају методе као што су орошавање, примена покретних грејача ваздуха и друге импровизоване методе паљењем одређених материја.

ЗИМСКО ОРЕЗИВАЊЕ

У току су радови у воћњацима као што је резидба, као обавезна мера. Зимска резидба је обавезна, треба је изводити сваке године, њен интезитет и начин резидбе зависе од воћне врсте, сорте, родног потенцијала за следећу годину као и старости воћног засада. -Уколико још увек није извршена, исхрана органским и минералним ђубривима, јер временске прилике омогућавају извођење ових радова, може се применити ова агротехничка мера. Надамо се да се неће поновити ситуација од прошле године када су температуре нагло опале крајем априла и услед мраза дошло је до измрзавања великог броја родног потенцијала, при чему је био десеткован род кајсије и ораха,нарочито на подручју општина Жагубица и Кучево, каже Милена Зафировић Стојановић.