ЛАБОРАТОРИЈА MeDia ПОЖАРЕВАЦ

Период од 23. до 29. јануара 2023. године у Европи посвећен је превенцији и борби против рака грлића материце. У складу са тим Лабораторија MeDia користи ову прилику за подизање свести жена о значају редовних контрола и раног откривања болести. Србија се налази на петом месту у Европи по смртности од карцинома грлића материце.
Апелујемо на жене да издвоје један дан за себе, да размишљају о свом репродуктивном здрављу на време, посете свог лекара, одраде неопходне преглeде и лабораторијске анализе.
Најчешћи узрочник болести је Хумани папилома вирус (HPV) који се углавном преноси полним контактом. Поред њега, ређе, узрочници могу бити и Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum и Chlamydia trachomatis. Већи ризик од инфекције постоји ако се полни односи са зараженим партнером обављају у току менструације или овулације, зато што је тада грлић материце отворенији.  Анализе које указују на присуство ових микроорганизама можете урадити код нас, у лабораторији MeDia, на адреси Његошева 37. Уз то радимо и брисеве за Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum и Chlamydia trachomatis.
Потребно је неколико година да би промене на грлићу материце изазване овим инфекцијама прерасле у карцином, у складу са тим од огромног су значаја превентивни прегледи код гинеколога.
Од лабораторијских анализа за праћење тока болести користи се Тумору придружени трипсин инхибитор (TATI). Пораст његове концентрације у крви указује на инванзивност карцинома грлића материце. Међутим, није довољно специфичан зато што се високе вредности могу јавити и код карцинома јајника, малигних и бенигних промена гастроинтестиналног тракта.

СИМПТОМИ

Симптоми код жена у ранијим стадијумима рака грлића материце и прекарциномом нису изражени.  У том периоду се конзистенција, боја и мирис секрета могу променити. То може бити
први знак који говори да је време да се обратите свом одабраном гинекологу.
Даљим развојем болести, неки од симптома могу бити:

  • Крварење након односа
  • Крварење након менопаузе
  • Крварење између циклуса
  • Појава неуобичајеног исцедка из вагине
  • Бол током сексуалног односа и бол у пределу карлице
  • Отицање ногу
  • Проблеми са мокрењем или пражњењем црева
  • Крв у урину

Уколико имате неке од наведених симптома предлажемо вам да се консултујете са гинекологом.
Код нас у Лабораторији MeDia вас чекамо да урадите потребне анализе.

За више информација у вези са овим као и многим другим анализама можете нас контактирати наброј 012/710-2409 или можете доћи директно код нас и консултовати се са нашим стручним и љубазним особљем. Чекамо вас на адреси ул. Његошева бр.9, у близини Дома здравља, лабораторија МеDiа.

Share.

Comments are closed.

Skip to content