На Видовдан, након Свете литургије у порти манастира Раваница промовисана је Антологија песама „Раваница сва у сјају“. Реч је о делу које поред народних песама где је опеван Манастир садржи и дела средњевековних песника, укључујући и стихове Лазара Хребељановића, ктитора ове светиње као и раваничких монаха, учитеља и хроничара: Раваничанина, Непознатог Раваничанина, Химнографа Равничанина, Стефана Даскала.

Најобимнији део чине песме савремених српских песника из антологија, зборника, часописа и појединачних књига. Међу њима: владике Николаја Велимировића, Љубомира Симовића, Добрице Ерића, Милована Витезовића и млађих стваралаца попут Радомира Андрића, Љубише Ђидића, Манојла Гавриловића, Милосава Буце Мирковић, Братислава Милановића, Драгана Драгојловића, Предрага и Голуба Јашовића, Славице Јовановић, Ане Дудаш …

Антологија је представљена у присуству епископа браничевског Игнатија, свештенства, монаштва и бројних верника а скуп је беседом отворио песник Радомир Андрић. Своје стихове из књиге говорили су мати Агнија Атанасковић из Републике Српске, Милад Обреновић из Рогатица, Горан Вуковић из Прњавора код Бањалуке, Зорка Чордашевић из Бијељине, Ратко Поповић из Шњеготине код Бањалуке као и Боро Живаљевић, Смиљана Божић, Слађана Бушић, др Предраг Јашовић, Олга Ружић, Злата Јовановић, Звездана Милосављевић и Љубиша Ђидић.

Књигу  „Раваница сва у сјају“ објављену у издању Манастира Раваница и Књижевне заједнице Пожаревац приредили су проф. др Голуб Јашовић и мср Славица Јовановић а штапана је благословом владике Игнатија. Промоцију су организовали Туристичка организација Ћуприје и сестринство манастира Раваница.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content