2018-01-23T19:33:28+01:00 23. јануара, 2018. 19:32 |

РЕЧ НАРОДА – Седамдесет и три године међу читаоцима

СЛАВА И ДАН КУЋЕ „РЕЧ НАРОДА“

Радници медијске куће „Реч народа“ у друштву пензионисаних колега и најближих сарадника обележили су славу Светог Јована Крститеља и Дан фирме, која обележава 73. рођендан. Током импозантног броја година новинари ове куће изнедрили су више од три и по хиљаде бројева недељника „Реч народа“. Први број листао се 20. јануара 1945. године, а уређивао га је Миодраг Џуверовић, професор Гимназије у Пожаревцу. Данас, након 73 године постојања, пред читаоцима је 3509. број.

Милена Перишић предала је славу будућем колачару Дарку Динићу

„Реч народа“ незаобилазан је помоћник у припреми сваког издања које се тиче историје Браничевског округа јер су на страницама листа, који је током година био суочен са озбиљним изазовима, сачувана сведочења о људима и догађајима. Данашња редакција поноси се традицијом и јединством у колективу, али и тиме што сваке године спроводи избор за најбољег спортисту године, акцију коју је „Реч народа“ покренуо далеких шездесетих године прошлог века, као и вишедеценијским конкурсом за кратку новинску причу, који носи име новинара ове куће Миливоја Миће Илића. У међувремену лист је покренуо и нове акције као што је „Бирамо најлепше двориште“.

                                        УСПЕШНА „ЈУЖНА ПРУГА“

У просторијама редакције, у суботу, 20. јануара, награђенима на конкурсу за избор кратке приче, честитала је и награде доделила директорка Андријана Максимовић. Ове године према једногласној одлуци трочлане комисије, коју су чиниле  новинарке Драгана Деурић, Милена Перишић и Татјана Роквић Стојковић, прву награду завредела је прича „Потказивач“ аутора Стамена Миловановића из Ниша. Друга награда  додељена  је „Причи из предворја подземља“ Бранислава Доцина из Пожаревца, а трећа је такође отишла у Ниш, у руке Душана Мијајловића који је написао „Сенку“.

             У редакцију је стигло двадесетак прича аутора из целе Србије што потврђује да је интересовање за конкурс „Реч народа“ одавно превазишло границе медијског простора који новина покрива својим тиражом.

Председница комисије Драгана Деурић, истакла је да је већина пристиглих садржаја имала  карактеристике новинских прича, по својој животности и уверљивости, али и елементе литералности који воде до књижевне форме приповетке и додала:

             – Доносећи одлуку о награђеним причама, комисија се руководила основним критеријумима – да буде новинска прича, јасна и истинита у нарацији. Независно и једногласно, све три чланице комисије за првонаграђену одабрале су причу „Потказивач“ Стамена Миловановића јер по стилу и избору теме највише подсећа на духовити и благи, свакидашњи хумор којим су се одликовали текстови новинара „Реч народа“ и књижевника Миливоја Миће Илића по коме конкурс за кратку причу и носи име. На сличан начин, готово црнохуморно, читаоцима се обраћа и аутор „Приче из предворја подземља“ Бранислав Доцин са филмски пренетом ситуацијом „како развити мали бизнис у земљи гастербајтера“. Трећенаграђени Душан Мијајловић, стилски на другачији начин горко води причу о свим нашим поделама бесмислених узрока и последица,  стоји у образложењу комисије.

    Т. Р. С.