Први овогодишњи ремонт на Површинском копу „Дрмно“ је завршен и пети рударски систем за откривање угља увелико ради. То је био класичан ремонт рударске опреме, који је завршен у предвиђеном року, за око 30 дана.  – Највише посла је било за запослене машинске струке. Током ремонта замењени су оштећени делови. При реализацији овакве врсте послова обично искрсну и непредвиђене ситуације. То нам се десило приликом дефектаже система за транспорт багера. И поред додатног посла, ремонт је завршен у уговореном року. Очекујем да ће систем радити сигурно и поуздано као и у претходном периоду, каже Иван Ђорђевић, шеф петог јаловинског система.


            Горан Јаћимовић, руководилац радова у фирми „Производња, ремонт и монтажа машина и опреме“ из Костолца, истиче да није било већих проблема приликом генералног сређивања багера „СРс 2000“.

           – Све ове активности су уобичајене за ремонте и своде се на замену ротирајућих и хабајућих делова. Замењене су све облоге на радном точку багера, доњи и горњи тракачи на погону транспорта багера, оштећене ролне, клизне чауре и клизни лежајеви. Завршили смо и један нетипичан посао за овакву врсту ремонта, који се односио на замену куглбана на обртном левку. Значајан посао који смо обавили је и замена више погона, и то на витлу један, транспорту главне и претоварне машине. Време током марта није нам ишло наруку, али и поред тешких услова за рад, ремонт смо завршили онако како се од нас очекивало, каже Јаћимовић.

          Осим специјализоване екипе радника за поправку рударских машина из ПРИМ-а, на ремонту петог система били су ангажовани и радници из служби одржавања Копа „Дрмно“, као и запослени „Косово Обилић“- а.

Откривка

             У прва два месеца ове године пети рударски систем откопао је више од 2,3 милиона кубика јаловине, што је 41 одсто укупне производње за овај временски период. У 2017. пети систем откопао је више од 11 милиона кубика чврсте масе, што је 30 одсто укупно произведене откривке у тој години.

           Одмах по завршетку ремонта петог система, почело се са ремонтом другог рударског система за откривање угља. Зоран Стојковић, управник машинског сектора, очекује да овај ремонт траје око два месеца. Планиран је и капитални ремонт роторног багера „СРс 2000“, који ради у склопу система за откривање угља.

− Ремонт ће бити урађен у две фазе. Поред класичних ремонтних захвата на рударској механизацији, биће замењени лежајеви окрета горње градње багера са кран стазом, зупчаницима, куглама и одстојницима применом методе подливања. Досад је такав машински склоп замењен на два багера. Посао ће извести специјализована екипа за ову врсту радова ПРИМ-а и запослени у Машинској служби ПК „Дрмно“. У другом делу године предвидели смо и замену радног точка и редуктора точка. Тиме ће један од старијих багера на Копу „Дрмно“ практично бити капитално обновљен за експлоатацију у наредном периоду, рекао је Стојковић.

                                                                                                                          Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content